Foto: Bildbyrån

Så har OS-stjärnorna påverkats av krisen

Uppdaterad
Publicerad

81 procent av de svenska OS-idrottarna har kunnat träna nästan som vanligt under coronapandemin.

Samtidigt har 3 procent i princip inte kunnat träna alls, visar en ny kartläggning av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Stora delar av idrottsvärlden ligger nere och i många länder kan idrottsstjärnorna inte ens träna på grund av karantänsbestämmelser.

Men i Sverige har de flesta kunnat träna på – nästan som vanligt i alla fall.

Tokyo 2020

Idrottare som finns med i SOK:s Topp- och talangprogram fick i april svara på frågor om hur de tacklat coronakrisen. Av de 111:a svaren hade 81 procent kunnat träna på nästan som vanligt – 48 procent svarade att viruset inte hade någon ”större påverkan” och 33 procent svarade att de kunde träna med ”liten påverkan, jag har reducerat min träning något”.

”Tränare, sportchefer och SOK:s resursteam har gjort ett stort jobb för att ge stöd till bra träningsmöjligheter så nära normalläget som möjligt”, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Justerade träningsupplägg

Cirka 16 procent svarade: ”påverkat en hel del, fått reducera min träning betydligt” och bara tre procent ansåg att de ”inte princip inte kan träna alls”.

SOK har från mars arbetat nära många olympier och tränare, och hjälpt dem att hitta träningsmöjligheter på nyckelplatser i landet och stöttat med justerade träningsupplägg för att kunna träna bra och samtidigt följa de direktiv som Folkhälsomyndigheten tagit fram.

Digitala lösningar

Dessutom har SOK:s resursteam med träningsrådgivare, nutritionister, prestationspsykologer och medicinsk personal jobbat nära de aktiva – både på plats på anläggningar, men till stor del även via digitala lösningar.

Med hjälp av digitala lösningar 80 procent av de aktiva har kunnat ha sin hemort som träningsbas. Övriga tränar på varierade platser i Sverige eller har befunnit sig utomlands.

KLIPP: Daniel Ståhls vardag oförändrad: ”Tänker inget på corona” (20 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet