• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Björn Eriksson och Amanda Lind. Foto: Bildbyrån

Så ser planen ut för de 500 miljonerna till idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har tilldelat idrotten 500 miljoner kronor för att klara coronakrisen. Det är Riksidrottsförbundet, RF, som ska dela ut pengarna. Men klubbarna får vänta på pengarna.

– Vi kan inte dela ut pengarna innan vi fått dem, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

Han pekar på fyra punkter som kommer att leda fördelningen av pengarna:

1) Solidaritetsprincip, alltså ett gemensamt ansvar att man tittar till helheten och inte bara till sig själv när pengarna ska delas ut.

Corona och idrott

2) Överlevnadskriteriet, att se till att ideell verksamhet överlever.

3) Ekonomiskt stöd till barn och ungdom ska prioriteras, alternativt verksamhet vars överskott går till barn- och ungdomsidrott.

4) Göra en fördelning kring hur mycket varje specialförbund ska få av RF. Vi styr fördelning ut till idrottsklubbarna i landet för att det ska bli samma över allt. Hockeyskolan i Värmland ska inte se annorlunda ut än fotbollsskolan i Västergötland och så vidare. Det ska råda en likaprincip.

– Det viktigaste är att barn och ungdomsidrotten ska kunna fortelva starkt efter den här krisen, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP), enligt TT.

Men pengarna finns ännu inte tillgängliga.

– Vi kan inte dela ut pengarna innan vi fått dem oavsett hur roligt det än skulle vara, säger Eriksson.

Går det att få mer pengar om coronapandemin skulle bli långvarig?

– Ja, det hoppas jag för jag har varit väldigt tydlig med att vi ska göra vad vi kan för att klara oss igenom det första halvåret. Skulle det andra halvåret bli aktuellt så kommer vi att ta upp det men just nu är frågan för tidigt väckt. Nu försöker vi att ösa vattnet ut ekan, exemplifierar Eriksson.

Amanda Lind om krisstödet: ”Viktigt om föreningar ska kunna ta sig igenom krisen” (20 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet