Han pekar på fyra punkter som kommer att leda fördelningen av pengarna:
1) Solidaritetsprincip, alltså ett gemensamt ansvar att man tittar till helheten och inte bara till sig själv när pengarna ska delas ut.
2) Överlevnadskriteriet, att se till att ideell verksamhet överlever.
3) Ekonomiskt stöd till barn och ungdom ska prioriteras, alternativt verksamhet vars överskott går till barn- och ungdomsidrott.
4) Göra en fördelning kring hur mycket varje specialförbund ska få av RF. Vi styr fördelning ut till idrottsklubbarna i landet för att det ska bli samma över allt. Hockeyskolan i Värmland ska inte se annorlunda ut än fotbollsskolan i Västergötland och så vidare. Det ska råda en likaprincip.
– Det viktigaste är att barn och ungdomsidrotten ska kunna fortelva starkt efter den här krisen, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP), enligt TT.
Men pengarna finns ännu inte tillgängliga.
– Vi kan inte dela ut pengarna innan vi fått dem oavsett hur roligt det än skulle vara, säger Eriksson.
Går det att få mer pengar om coronapandemin skulle bli långvarig?
– Ja, det hoppas jag för jag har varit väldigt tydlig med att vi ska göra vad vi kan för att klara oss igenom det första halvåret. Skulle det andra halvåret bli aktuellt så kommer vi att ta upp det men just nu är frågan för tidigt väckt. Nu försöker vi att ösa vattnet ut ekan, exemplifierar Eriksson.
Amanda Lind om krisstödet: ”Viktigt om föreningar ska kunna ta sig igenom krisen” (20 mars 2020)