• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Svenska medaljörer från Peking-OS Foto: Bildbyrån

Så var vinter-OS i Peking 2022

Uppdaterad
Publicerad

OS i Peking 2022 är över.

Det blev ett svenskt succémästerskap och totalt kan vi räkna hem 18 medaljer.

Här kan du minnas tillbaka på Sveriges mest framgångsrika vinter-OS genom tiderna.

Wallbergs succéguld

En svår knäskada och tre operationer höll Walter Wallberg borta från puckelpistbacken i 22 månader. Men inför den här säsongen var 21-åringen tillbaka. Trots att han aldrig tidigare vunnit i världscupen sågs han som ett av Sveriges stora medaljhopp i Peking.

Totalt fanns tre svenskar med när puckelpisttävlingen avgjordes. Wallberg var dock enda svensken som tog sig till superfinal. För Felix Elofsson och Ludvig Fjällström tog OS-äventyret slut redan i final 1.

Väl i superfinalen slog 21-åringen från Bollnäs till med ett jätteåk med poängen 83,23. Han säkrade därmed det sensationella OS-guldet före den regerande mästaren Mikael Kingsbury och japanen Ikuma Horishima.

Walter Wallberg Foto: Bildbyrån

Hector höll för favoritskapet

Sara Hector kom till OS i Peking som världscupledare i storslalom. Det gjorde henne till storfavorit när hon ställde sig på startlinjen inför OS-tävlingen. 29-åringen från Sandviken fick också en riktig drömstart. Efter det första åket hade hon ledningen med tre tiondelar och hade därmed guldläge inför andra åket.

Efter en lång väntan på sitt andraåk höll sedan Hector för pressen. Den svenska storslalomstjärnan höll stod för ett stabilt andraåk och körde i mål 28 hundradelar före italienskan Federica Brignone. Vid målgången sträckte hon händerna i luften som nybliven olympisk mästare.

Sara Hector Foto: Bildbyrån

Sprintduons succé-OS

Sprintspecialisterna Jonna Sundling och Maja Dahlqvist blev de stora svenska glädjeämnena i längdskidorna under OS. Duon prickade formen perfekt inför mästerskapet och kan nu vända hem till Sverige med tre olympiska medaljer var.

Först bjöd den favorittippade duon på stor uppvisning i sprinten. Jonna Sundling tog guldet i överlägsen stil före Maja Dahlqvist som körde in på silverplatsen. I lagsprinten blev det sedan ny medalj för duon. Den svenska duon såg länge ut att vara på väg mot guldmedaljen men fick till slut nöja sig med silver bakom Tyskland.

Det skulle också bli en lagmedalj för de svenska damerna. I stafetten körde laget med Maja Dahlqvist, Ebba Andersson, Frida Karlsson och Jonna Sundling in på bronsplats efter en imponerande avslutning av just Jonna Sundling.

Maja Dahlqvist och Jonna Sundling. Foto: Bildbyrån

Svenska skidskyttemedaljer

Efter en stark säsong var förhoppningarna stora på de svenska skidskyttarna i Peking. Det var framförallt Elvira Öberg som skulle leverera OS-medaljer. Efter medaljmissar i både Mixstafetten och distanstävlingen slog 22-åringen till med OS-silver i både sprinten och jaktstarten. 

Den största framgången skulle dock komma i damernas stafett. De svenska damerna med Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg och Elvira Öberg stod för en supertävling och säkrade guldet före det ryska laget och Tyskland. Det var första gången någonsin de svenska damerna tog OS-stafettguld.

Det blev till slut också en svensk medalj på herrsidan. Efter ett tungt mästerskap fick Martin Ponsiluoma till skyttet i den avslutande masstarten. Svensken kom in till det sista skyttet med chans på medaljerna och lyckades efter en stark avslutning säkra silvermedaljen.

Flera svenska medaljer för de svenska skidskyttarna. Foto: Bildbyrån

Den svenske skridskokungen

Nils van der Poel var en av hela spelens största förhandsfavoriter. Och den svenske skridskokungen höll för trycket och plockade hem dubbla guldmedaljer.

Första guldet plockades på 5 000 meter – en tävling som blev en riktig rysare. Nils van der Poel gick ut i sista par och behövde då slå Patrick Roests tid 6.09,31 för att kliva överst på pallen. Med fyra varv kvar låg han över två sekunder efter nederländaren Roest. Då påbörjade svensken sin mäktiga avslutning. De sista två varven kördes på 29,01 och 28,97 vilket räckte för att säkra guldmedaljen. Sluttiden blev 6.08,84 vilket dessutom var olympiskt rekord.

Om guldet på 5 000 meter satt långt inne var 25-åringens guld på 10 000 meter en överlägsen historia. Nils van der Poel fullkomligt krossade sitt världsrekord med över två sekunder när han körde in på 12.30,74. Han säkrade därmed sitt andra OS-guld och var nästan 14 sekunder före tvåan Patrick Roest.

Nils van der Poel Foto: Bildbyrån

Tre curlingmedaljer

Tre medaljchanser – tre medaljer! De svenska curlinglagen levererade på topp under OS i Peking.

För Lag Edins del med Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren slutade turneringen på allra bästa sätt. OS-guldet var den enda medaljen Lag Edin saknade på meritlistan. Efter OS-brons i Sotji 2014 och OS-silver i Pyeongchang 2018 fick herrlaget till slut kliva högst upp på pallen. Guldmedaljen säkrades efter en rysare mot Storbritannien som Lag Edin vann med 5-4 efter skiljeomgång.

På damsidan lyckades inte Lag Hasselborg försvara sitt OS-guld från 2018. Gulddrömmen gick i kras efter stort drama mot Storbritannien i semifinalen. Men efter den tunga semifinalsförlusten orkade Lag Hasselborg med Anna Hasselborg, Sara McManus, Sofia Mabergs och Agnes Knochenhauer resa sig och vinna bronsmatchen mot Schweiz med 9-7.

Det blev dessutom en svensk bronsmedalj i mixedcurlingen. Oskar Eriksson och Almida de Val utgjorde Sveriges första mixedlag i OS någonsin. Efter förlust i semifinalen mot Italien vann duon bronsmatchen mot Storbritannien.

Svenska curlingframgångar i Peking. Foto: Bildbyrån

Sandra Näslund tog revansch från OS 2018

Sandra Näslund hade vunnit nästan allt i världscupen i skicross den här säsongen. Det gjorde att hon klev in i Peking-OS som storfavorit. Ett favoritskap som 25-åringen levde upp till.

Fram till finalen gick allt som på räls för Näslund som vann alla sina heat. Väl i finalen stod hon på startlinjen tillsammans med Fanny Smith, Marielle Thompson och Daniela Maier. Näslund tog täten direkt, höll ledningen hela vägen in i mål och säkrade OS-guldet. Guldmedaljen var en skön revansch för 25-åringen som slutade fyra i OS i Pyeongchang 2018.

Sandra Näslund Foto: Bildbyrån

Dubbla freeski-brons

Det blev dubbla framgångar i freeski för svensk del under OS i Peking.

Henrik Harlaut har sedan tidigare vunnit X-Games hela åtta gånger. Nu kan han även titulera sig OS-medaljör. 30-åringen imponerade stort i Big Air-finalen och tog bronsmedaljen efter en poäng på 181.

Jesper Tjäder säkrade sedan Sveriges andra freeski-medalj i OS. Tjäder slutade trea i slopestyle och tog därmed sin första mästerskapsmedalj någonsin.

Henrik Harlaut och Jesper Tjäder med sina medaljer. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet