Sebastian Samuelsson gillar inte att OS anordnas i Kina. Foto: Bildbyrån

Sebastian Samuelsson om OS i enpartistaten Kina

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge riktats stor kritik mot att OS genomförs i Kina.

Men kan landets syn på mänskliga rättigheter förändras till det bättre nu när hela världens blickar är riktade hitåt?

– Ingenting kommer bli bättre av att OS arrangeras i Kina, säger Sebastian Samuelsson i Sportspegeln Special.

OS i Peking har smygstartat med sina första tävlingar och allt fokus ligger på de sportsliga framgångarna.

I bakhuvudet finns alltjämt frågan Kina, en enpartistat som kränker mänskliga rättigheter, kunde få mästerskapet från början?

OS i Peking 2022

”Måste vara medveten”

Nils van der Poel har tidigare berättat att han inte vill prata om vad han tycker om att åka dit och tävla. Skidskytten Sebastian Samuelsson är inne på samma spår – något skidskyttestjärnan säger i SVT:s Sportspegeln Special som bland annat handlar om svensk idrotts förhållningssätt till att tävla i Kina.

– Jag skulle inte säga att jag är rädd att åka till Kina, men det är olustigt. Jag är väl medveten, och det tycker jag man ska vara, om att de har en annorlunda lagstiftning kring yttrandefrihet än vad vi har i alla andra länder. Det måste man vara medveten om och det gör att man kanske tänker ett extra varv innan man uttrycker något, framförallt på plats, säger han.

”Argument som inte håller”

Inför sommar-OS i Peking 2008 fanns det en förhoppning om att ett mästerskapet i landet skulle leda till att Kinas människorättsfrågor skulle lyftas och bli bättre.

Men med facit i hand har inte speciellt mycket ändrats sedan dess. Samuelsson menar att det är naivt att tro något annat.

– Nej, det tror jag verkligen inte. Där tycker jag det är viktigt att man står upp för det. Man ska vara ärlig mot sig själv. Ingenting kommer bli bättre av att OS arrangeras i Kina. Det finns väldigt klara bevis på det om man kollar på hur OS 2008 var. Det är ingenting som egentligen blivit bättre sedan dess. Då tror jag man är väldigt naiv om man gömmer sig bakom det. Det är ett argument som inte håller, säger han.

19.00 i kväll sänds Sportspegeln Special i SVT2 och på Play. Med i programmet finns bland annat Nils van der Poel och Sebastian Samuelsson samt andra OS-resenärer. På plats i studion har vi  Riksidrottsförbundets Björn Eriksson, förre friidrottaren Alhaji Jeng och Anna Johansson från Amnesty.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet