Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Socialministern om satsningarna på idrott i regeringens nya budget

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet lyftes idrottsrörelsen som en viktig del i arbetet mot gängkriminalitet och utanförskap.

Men när regeringen nu presenterat sin budget får man en del kritik av Riksidrottsförbundet (RF). Bland annat kritiserar man bristen på insatser mot plats- och hallbristen.

”Att det finns en plats att idrotta på och samlas kring är helt avgörande för att idrottsrörelsen ska ha kraft och möjlighet att verka. Utan anläggningar och utan tillgång till skog, mark och vatten uppstår inte glädjen, gemenskapen och sammanhanget som en förening skapar” skriver RF.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) är den som har ansvar för idrottsfrågor.

Idrott och politik

– Anläggningsfrågan är stor och viktig och där kommer regeringen behöva bedriva ett arbete. Det är också viktigt att många kommuner jobbar aktivt med anläggningsfrågan. Men vi ser att det här stödet ger större möjligheter för föreningsidrott i utsatta områden, säger Jakob Forssmed.

Hur stor del av den här budgeten går till arbetet med att komma åt problemen med utanförskap och kriminalitet i utsatta områden?

– Det är den stora satsningen inför nästa år. Det handlar om 100 miljoner extra för att fler ska få chansen till föreningsidrott i utsatta områden. Det ser vi som väldigt viktigt både för integration men också för hälsa, som är en ojämlik hälsa idag.

Varningens finger

En stor satsning för att motverka utanförskap och kriminalitet bland unga är att regeringen ska införa något man kallar ”Fritidskortet”.

– Det ska stötta barn och unga med en del av träningsavgiften och deltagaravgiften i idrotten. Där ska ett extra stort stöd ska gå till de som finns i utsatta hem, säger Forssmed.

Men när det gäller fritidskortet har RF lyft ett varningens finger för att det kan innebära en ny, extra belastning för föreningarna och klubbarna.

– Min starka uppmaning till regeringen är att stödet går till deltagar- och träningsavgifter och att det blir en administration som inte belastar ideella kassörer, de är redan ansträngda som det är, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet i ett uttalande.

Hur ska det har kortet fungera rent praktiskt?

– Vi kommer behöva återkomma till den exakta utformningen men tanken är inte att skapa en väldigt stor administration här utan att göra det enkelt och att det ska vara ett reellt stöd för barn som idag kanske inte idrottar för att man konkurrerar med annat i hushållskassan. Då är det viktigt att man får det här stödet så att fler barn får chansen till idrott som ger gemenskap och hälsa både nu men också längre fram i livet, säger Forssmed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet