Foto: Bildbyrån / TT

SOK bekräftar: Kan dela OS-ansökan med Lettland

Uppdaterad
Publicerad

En eventuell svensk OS-ansökan för 2026 kan komma att delas med Lettland. Dagens Nyheter var först med att rapportera om att SOK undersöker möjligheterna att förlägga delar av spelen vid bob och rodel-banan i lettiska Sigulda. Något SOK bekräftar för SVT Sport.

– Vi kommer att åka dit i mitten av januari för att träffa våra kollegor på Lettlands olympiska kommitté, representanter för orten Sigulda och för sportorganisationen. Vi är på pejlingstadiet. Lettland är ett alternativ bland flera, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till SVT Sport.

Turerna kring en svensk OS-ansökan har varit många. SOK ser i nuläget sina arrangörsplaner i ett positivt ljus. Inte minst med anledning av den internationella olympiska kommitténs (IOK) strategiska beslut som fattades för tre år sedan. Där öppnade de upp för att låta mer än en nation arrangera ett och samma OS.

– Man har öppnat upp möjligheterna. Därför tittar vi på det på allvar. Det finns några ställen på hyfsat näravstånd till Sverige som kan vara aktuella. Lettland är ett av dem, säger Peter Reinebo.

Men det ursprungliga förslaget att bygga en bobanläggning vid Hammarbybacken är inte avskrivet. Ett bygge som uppskattningsvis skulle kosta 850 miljoner kronor. I nuläget är inga dörrar stängda, menar Reinebo. Även om Lettlandspåret är det som SOK går efter just nu.

Enligt Dagens Nyheter har landets premiärminister Maris Kucinskis tagit emot förslaget med öppna armar.

– Lettland är framgångsrika i flera sporter. Men de är inte en jättestor idrottsnation och kommer inte ha möjligheten att bli en OS-arrangör på egna ben. Det är naturligtvis ett jättebra alternativ för dem, och kanske för oss, säger Reinebo.

Peter Reinebo håller inte med de som argumenterar för att ett OS i Stockholm inte skulle vara ekonomiskt försvarbart.

– Utgångspunkten är att IOK ger ett bidrag på nio miljarder kronor. Vi jobbar med en evenemangsbudget som är någonstans mellan tolv och tretton miljarder. Vi ser det precis tvärtom. Kan vi låta bli att få hit en omedelbar intäkt på nio miljoner kronor som är en hävstång för ytterligare mycket mer?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.