Verksamhetschefen på Sveriges olympiska kommitté leder de kommande dagarna och en bit in i nästa vecka en svensk delegation på ungefär 20 personer.
Flera förbundskaptener och ledare för olika idrotter samlar in nyttig information inför spelen. Bland annat ska Fukuoka – platsen för ett av de planerade svenska förlägren – besökas.
– Några som inte varit där ska dit och titta. Andra ska till Itako där kanot och rodd preliminärt ska ligga, säger Reinebo.
Jobbar på mot OS
I början av nästa vecka är ett möte planerat med den lokala arrangörskommittén.
– Vi kommer att titta på OS-byn, på några av arenorna. Det är en generell dragning som varar över två dagar och sedan ska några fixa och trixa med olika saker. Det är lite av varje.
Samtidigt ställer japanska myndigheter in stora publika evenemang och arrangemang för att minska smittorisken. Helgens Tokyo Marathon bantas radikalt och enbart runt 200 elitlöpare får delta.
Men för Reinebo är det ”business as usual” – trots den globalt stegrande oron för smittspridningen
– Det kan man säga. Våra restriktioner handlar om Kina.
Strök Kina
SOK:s målsättning var, när man ändå reste österut i omgångar, att stöka undan besök i Peking och diverse testtävlingar i Kina inför vinterspelen 2022.
– Vi försökte vara lite smarta i höstas och göra både Peking och Tokyo, men det går förstås inte. Vi åker inte till Kina under februari eller mars. Det beslutet tog vi för en månad sedan.
När det gäller Japan finns inga restriktioner.
TT: Det finns en stigande oro bland experter att vi står inför en pandemi. Hur orolig är du?
– Jag är inte mer orolig än gemene man. Det gäller att hålla sig till de internationella rekommendationerna och våra svenska myndigheters rekommendationer, att inte hitta på något eget, varken åt det ena eller andra hållet.
– Då är man ganska snabbt ute på hal is.
”Ta en månad i taget”
– Det som rekommenderas kan ändras ganska snabbt och den beredskapen får man ha. Man får ta en månad i taget. Fram till själva OS är det ganska lång tid.
Under våren väntar tävlingar i Japan för skyttar och seglare.
– Vi har en testtävling för skytte i april med både aktiva och ledare på plats. Dessutom har vi seglare som ska hit och träna andra halvan i maj.
TT: Finns det en bortre tidsgräns att förhålla sig till om det blir ett OS eller om det flyttas eller ställs in?
– Organisationen här har inriktningen att den kör på. Den har inte tid med något annat. Det är också deras stallorder att spelen ska genomföras och det planeras efter det. Alla jobbar stenhårt för att vara klara i tid. Det är detsamma för oss. Vi måste jobba för att det blir ett OS. Blir det sedan så att ett testevent eller en rekognoseringsresa ställs in så är inte det hela världen.
Förstår om någon inte reser
– Vad IOK eller organisationen i Tokyo har för eventuell brytpunkt, det vet inte jag. Jag vet inte ens om det finns en sådan.
Peter Reinebo har full förståelse för om någon aktiv eller ledare tvekar att resa till Japan som situationen är just nu.
– Det kan vara individer som är oroliga av olika skäl, för att man är lagd så eller för att man har dåliga erfarenheter. Det får man respektera. Är det någon som från början haft i sin plan att åka under våren men inte gör det, då stöttar vi det.
TT: Har du fått några sådana indikationer?
– Nej, det har jag inte. Det är mer ett förhållningssätt.
TT: Ditt intryck av de japanska OS-förberedelserna?
– De ligger bra till, men det är stor och komplicerad stad, framför allt med transporterna.
TT: Ditt intryck av Tokyo just nu?
– Det är ganska lugnt. Jag tror att det är en kombination av att det är en del inställda evenemang och att folk reser mindre. Min upplevelse är att staden är lite lugnare än normalt, men jag träffar inte människor som är upprörda eller så, säger Reinebo.
KLIPP: Coronavirusets spridning på 60 sekunder