Hans  von Uthmann är chef för Sveriges Olympiska Kommitté.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SOK-chefen Hans von Uthmann i Sportspegeln: ”Olyckligt att det går att byta nationalitet allt för snabbt” Foto: Michael Campanella / BILDBYRÅN

SOK-chefen Hans von Uthmann: ”Olyckligt att det går att byta nationalitet allt för snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Ryssland inledde kriget mot Ukraina för två år sedan har ett 40-tal ryska brottare bytt nationalitet och tävlar för andra länder.

– Det är olyckligt att det går att byta nationalitet allt för snabbt, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann i SVT:s Sportspegeln.

Ryska lag är avstängda internationellt medan enskilda aktiva kan tävla som neutrala aktiva under vissa omständigheter, vilket fått stor påverkan på brottningen.

– Det är i sig inget nytt problem, vissa länder accepterar ju att byta passen väldigt snabbt. Det finns en karenstid internationellt på tre år och eftersom många ryska atleter inte haft möjlighet att tävla internationellt är den karenstiden hanterad, säger von Uthmann och tillägger:

OS i Paris 2024

– Men visst är ett olyckligt att det går att byta nationalitet allt för snabbt.

Elva ryssar kvalificerade till OS

Rysslands Olympiska Kommitté har stängts av av den Internationella Olympiska Kommittén, fick avslag på sin protest av internationella skiljedomstolen Cas i dagarna, men enskilda aktiva kan få delta under speciella omständigheter: Man måste ha klarat kvalgränsen och kunnat dopningstestas av en ackrediterad instans. Dessutom får man inte ha stött kriget eller ha en koppling till den ryska armén.

– Den senaste siffran jag har hört är att elva stycken är kvalificerade just nu. Totalt talas det om ett 30-tal belarusier och ryssar som kan få delta i Paris, säger von Uthmann och understryker att inga lag kommer att få delta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet