• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Peter Reinebo tror inte att OS kommer att flyttas från Kina. Foto: Bildbyrån

SOK-chefen Peter Reinebo om kravet att flytta OS: ”Väntat”

Uppdaterad
Publicerad

Mängder av människorättsorganisationer kräver att vinter-OS 2022 ska flyttas från Kina.

Det tror inte SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo är aktuellt.

– Det är ju inte någon ny företeelse man lyser på, säger han.

En koalition av över 160 olika människorättsorganisationer som arbetar för mänskliga rättigheter har skrivit ett brev där de kräver att de olympiska vinterspelen 2022 ska flyttas till ett annat land.

Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), hade inte tagit del av nyheten när SVT Sport kontaktade honom – men blir inte särskilt förvånad.

OS i Peking 2022

– Det är inte oväntat. Det var ju samma inför OS i Peking 2008. Åren innan spelen och framåt så användes ju det kommunikationsfönstret för att lysa på tillkortakommanden i kinesiska behandlingen av både djur, människor och andra stater, säger han, och fortsätter:

– Så att det skulle komma för eller senare hade jag väntat mig.

Tror du att det finns någon möjlighet att spelen flyttas?

– Nej, det tror jag inte. Det är ju inte någon ny företeelse man lyser på. Däremot så är det ju allvarliga påpekanden, och det var ju samma påpekanden inför 2008. Jag kan tänka mig att vissa av de här sakerna har en positiv utveckling i Kina, men vissa andra har säkert en negativ utveckling.

– Så vår uppgift blir ju att successivt från och med nu läsa in oss på det aktuella läget i Kina mer än man gör normalt för att ha lite mer på fötterna. Men att flytta spelen från något land som har fått det, utan att det sker något dramatiskt eller blir en akut förändring, det tror jag inte kommer att göras – utran de övervägandena tror jag fanns med redan när Kina tilldelades spelen.

”Skyldighet att delta”

Reinebo förklarar även att någon bojkott av Kina-spelen inte finns på den svenska kartan.

– Det är vår skyldighet att delta i spelen. Vi ser det istället som att man kan bidra genom att delta i spelen, så att viktiga frågor belyses, säger han.

ARKIV: Svensk satsning inför OS 2022 (27 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet