I sitt remissvar till Stockholms stads utredning om en eventuell svensk OS-ansökan skriver SOK att de delar bedömningen att det är möjligt och önskvärt för Stockholm att arrangera spelen om nio år.
För att hitta ett så vinnande koncept som möjligt tycker SOK att så mycket fokus som möjligt ska läggas på Stockholm.
”Hålla samman”
Det skulle innebära att det till exempel inte skulle bli några backhoppningstävlingar i Falun utan att temporära hoppbackar ska byggas i huvudstaden, som senare skulle kunna skalas ner till mindre träningsbackar för ungdomar.
På samma sätt skulle endast de alpina fartgrenarna avgöras i Åre, medan teknikgrenar, freestyle och snowboard skulle samlas i Stockholm.
-Nu ska vi titta på konceptet som ska konkurrera internationellt. Det är viktigt att förstå den internationella konkurrensen. En av idéerna som den internationella olympiska rörelsen har är att hålla atleterna tillsammans så mycket som möjligt. Vi vill få upp den här frågan till ytan. Den kan bli viktig, säger Vestberg.
Samlad OS-by
SOK menar också att man bör ha en samlad OS-by för alla aktiva, oavsett vilka grenar de tävlar i.
”Det är självklart att en så kallad subvillage ska skapas i befintliga logimöjligheter i Åre, men även deltagarna som tävlar där ska ha tillgång till OS-byn i Stockholm. Vi vet att de aktiva tycker att en samlad OS-by är mycket viktigt”, skriver SOK i sitt remissvar.
När samtliga remissvar kommit in ska kommunfullmäktige i Stockholms stad i sommar ta beslut om man ska gå vidare med en ansökan. Blir svaret ja ska en formell ansökan lämnas in till Internationella olympiska kommittén, IOK, nästa år.
Fakta
Fakta: OS i siffror
Enligt Stockholms Stads utredning skulle ett vinter-OS och Paralympics i Stockholm kosta 13,6 miljarder att arrangera – intäkterna skulle bli lika stora.
Stockholms Stad är villigt att gå in med 2,2 miljarder kronor för att investera i nya anläggningar.
Tack vare ”Agenda 2020” bidrar Internationella olympiska kommittén med motsvarande sju miljarder kronor till arrangerande land. ”Agenda 2020” handlar om att stärka den olympiska rörelsen. I planen trycks bland annat på social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet hos en OS-arrangör.
Fakta: OS-ansökan
Stockholms stads utredning visar att det är möjligt och önskvärt med en svensk ansökan om att få arrangera vinter-OS 2026.
Efter en remissrunda under våren, där SOK nu presenterat sitt svar, ska kommunfullmäktige i sommar ta beslut om man ska gå vidare med en ansökan.
I höst ska regeringen godkänna OS-ansökan.
Den formella ansökan ska överlämnas till Internationella olympiska kommittén, IOK, under första halvan av 2018.
2019 fattar IOK beslut om vilken stad som får arrangera vinterspelen 2026.