För att en aktiv ska bli uttagen till OS har Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) som krav att idrottarna ska visa att de kan konkurrera om en plats bland de åtta bästa.
Det har vållat hård kritik från en del idrottare och ledare, främst inom friidrott och simning.
Kan göra det annorlunda
Trots det har SOK valt att stå fast vid det, även om de inför detta OS valde att vara mer generösa med deras så kallade framtidskriterie, vilket innebär att idrottare kan bli uttagna för att se och lära inför framtida OS.
Men nu erkänner SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo att de kan göra saker något annorlunda inför framtida OS.
– Det finns saker att göra kommunikationsmässigt tycker jag. Vi har gjort lite olika i olika idrotter, beroende på hur många det handlar om hur många tränare som varit inblandade, hur många aktiva som haft möjligheten att tas ut. Och det bygger ju på att alla aktiva och ledare som är möjliga för ett OS har fullständig information, säger han till SVT, och fortsätter:
– Min bild är att det inte riktigt varit så, så där finns det absolut en förbättringspotential redan inför vinter-OS.
”Behöver ha en verbal kommunikation”
Reinebo säger att de redan har börjat med detta förbättringsarbetet, och att det väldigt snart ska vara tydligt vad som krävs för att bli uttagen till sommar-OS i Paris 2024.
– Vi behöver sätta fast uttagningsnivåerna för de olika idrotterna och tidsplanen för uttagning redan under nästa år. Då är kommunikationen till alla intressenter väldigt viktig. Och jag vet att den inte har varit hundraprocentig, och det får vi ta på oss tillsammans med de aktuella förbunden. Det räcker kanske inte att anslå det på vår hemsida, utan vi behöver ha en verbal kommunikation – inte bara de vi normalt jobbar med i topp- och talangprogrammet utan också de andra.
– Och det ska vi se till att så blir fallet.