• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jacob Hård om historiska svenska OS-gulden. Foto: Bildbyrån

”Om Ståhl är supertalangen är Pettersson den fula ankungen”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

När Daniel Ståhl och Simon Pettersson i dag skrev fantastisk svensk idrottshistoria var det två träningskompisar med helt skilda förutsättningar som stod för den unika bedriften.

Jacob Hård

Kommentator

Svenska OS-guld i friidrott är rariteter. Guld och silver i samma tävling har inte hänt i modern tid.

Daniel Ståhl var favorit. Bara att hämta guldet? Glöm det!

Tokyo 2020

Inget ”bara” i OS

Det finns ingenting som är ”bara” med att vinna OS-guld.

Många försöker intala sig att det är som vilken tävling som helst. Det är det inte. OS är vart fjärde år. OS är det finaste. Att vara guldfavorit är större press än något annat – det går inte att trolla bort.

Att på tre år ha vunnit 41 av 47 tävlingar – många i tuffast möjliga konkurrens ger självförtroende att luta sig mot. Medaljer från tre raka mästerskap värdefull erfarenhet. Men när kasten ska göras i ringen är det bara där och då och du som gäller.

Daniel Ståhl bemästrade det suveränt och han är en stor mästare! En av de största i den svenska friidrottshistorien.

Pettersson den fula ankungen

Om Ståhl är supertalangen som mognat och förädlats i samarbete med tränaren Vesteinn Hafsteinsson är Simon Pettersson den fula ankungen som på nåder fick komma med i samma träningsgrupp.

En gänglig f.d. mångkampare från lilla Sixarby i Uppland där han kastade diskus mot trasmattor på logen i ladan. 

Hafsteinsson har berättat att han från början inte trodde mycket på Simons möjligheter men hans enorma vilja och arbetsmoral imponerade.

Successivt kom också resultaten.

Simon Pettersson är en av de mest vänliga, artiga, nästan timida, idrottare jag mött. Samtidigt en av de mest brutalt starka tävlingsmänniskorna.

Och i dag är han olympisk medaljör.

Det var sämre förr

Det fanns en tid när svenska kastare ståtade med tjusiga årsbästan de aldrig kunde leva upp till när det gällde.

Ricky Bruch tävlade var och varannan dag som det stormade från rätt håll på någon öppen kastplan i Skåne.

Andra kom hem från USA med imponerande resultat från tidig vår men formkurvorna dök när de kom hem till Sverige.

Daniel Ståhl och Simon Pettersson har aldrig jagat resultat. De har härdats i tävlingar med hård konkurrens. Det är det som skapar olympiska medaljörer.

Nu när Ståhl vunnit både VM och OS kan det kanske vara dags att söka upp de där blåsiga kastplanerna och radera ut det gamla världsrekordet.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Tokyo 2020

Mer i ämnet