Foto: SVT

”Svårt att veta vad man ska träna på”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder delade meningar bland sprintåkarna om distansens utveckling de senaste åren.

– Jag tycker att det är en lite tråkig utveckling. Sprinten var en egen gren, runt 1 000-1 200 meter långa banor. Sedan har någon bestämt att det ska vara längre banor och det gynnar kanske inte alla med sprintegenskaper. För oss på tjejsidan, som kör 1 600 meter à fyra lopp, då åker vi en längre sträcka än vad man gör på en vanlig stafett, säger Ida Ingemarsdotter till SVT Sport.

Ola Vigen Hattestad, som vann VM-guld i sprint 2009 och silver 2011, är också kritisk:

Längd-VM 2013

– Det har varit några väldigt flacka, korta stadssprinter medan det andra gånger har varit helt andra banor med tuffa backar och åktider på fyra minuter. Det är svårt att veta vad man egentligen ska träna på, säger han till SVT Sport.

Emil Jönsson håller dock inte riktigt med.

– Jag tycker att utvecklingen har stannat av. Det har varit ganska lika i fyra år. Det har inte hänt så mycket egentligen om man kollar på åktiderna. Det är mer att traditionella åkare börjar bli snabbare. Jag tycker att sprinten har börjat hitta sin form de senaste åren.

SVT:s expert Per Elofsson är dock tveksam.

– Syftet med att ta in sprinten var att bredda sporten och attrahera en ny publik. Men i och med att man förlänger längden på sprinten så blir det samma åkare som vinner distansloppen. Och då motverkar man sitt eget syfte med att skapa något nytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Längd-VM 2013

Mer i ämnet