En nybildad arbetsgrupp som bland annat består av representanter från fotbollsförbundet, Svensk Elitfotboll (Sef) och Elitfotboll dam ska göra en översyn.
Målet är att utveckla seriesystem och talangutveckling. Senast något liknande skedde skapades superettan år 2000.
”Det är spännande”
– Det kan bli färre lag i allsvenskan. Vad som helst kan hända. Det är spännande. Om man förändrar seriesystemet ska man kunna spela så redan 2015. Men förmodligen är allt detta inte färdigt förrän 2016/2017, säger Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson till Göteborgs-Posten.
En diskussion om att anpassa till Europas seriesystem med höst/vår finns också med på agendan.
– Men det är inte realistiskt att genomföra 2015. Det krävs förändringar rakt igenom hela seriesystemet om man inför höst/vår och det tar säkert ett par år. Eller så kör man höst/vår enbart i eliten och som vanligt på breddnivå.
Många frågeställningar kring höst/vår-säsong
En höst/vår-säsong skulle dock medföra en del problem.
– Det är många frågor som måste redas ut. Kommer det att stänga Norrlandsfönstret för gott? Är det bra att anpassa sig till övriga Europa? Ekonomiskt, ger en omläggning bättre publikunderlag? Räcker säsongen till – klarar vi att ha ett långt uppehåll på vintern och ett kortare på sommaren? frågar sig Olsson.
Det är dock inte fastställt att några förändringar kommer att ske.
– Resultatet av den här översynen kan bli att ingenting görs, men vår förhoppning är att ta ett genomgripande grepp i tävlingsverksamheten, förklarar Olsson.
Ett första förslag till sommaren
Division 1 som består av två serier (norra och södra) kan likt på damsidan slås ihop till en enda serie för att bland annat utveckla kvaliteten och förbättra ekonomin.
– Division 1-föreningarna har stora ekonomiska problem och de har själva diskuterat att man ska slå samman till en enda serie, som man gjort på damsidan. Då kan man ha fler lag i serien, 18 lag. Det ger fler matcher, och på damsidan har det visat sig att kostnadsökningarna man får av långa resor är försumbara jämfört med vad man kan tjäna, säger Lars-Christer Olsson.
Arbetsgruppen leds av Svenska fotbollförbundets vice ordförande Jörgen Eriksson och målet är att ha ett första förslag framme till sommaren.