Svenska laget tog en andra plats på VM i Adventure Race

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska laget Swedish Armed Forces Adventure Team lyckades knipa andraplatsen på VM i Adventure Race i Paraguay. Det är en brutal tävling som pågår i över fyra dygn och består av löpning, paddling och mycket cykling – samt otroligt lite sömn.

Starten gick i lördags i bergsområdena några timmar öster om huvudstaden Asunción och den första delsträckan bestod av en tolv mil lång löpning rakt genom bergen. Löpningen gick in i natten och laget orienterade mellan olika punkter.

– Natten var brutal, det var verkligen svår orientering och väldigt lite vatten så vi har gått torra under långa perioder, sa lagkapten John Karlsson när han tillsammans med laget sprang ner för ett av de första delmomenten den andra morgonen: zipline.

Tävlingen består av åtta olika delsträckor och på land finns delmoment som en repstege eller en zipline som ska klaras av. Laget består av olika officerare från Försvarsmakten och är regerande världsmästare. Förutom lagkaptenen John Karlsson består laget av navigatör Oskar Svärd (med tre Vasaloppsvinster i ryggen), Malin Hjalmarsson samt Erik Jonsson.

Minsta misstag ger timslånga straff

De följande dagarna består av långa delmoment – nästan tio mils paddling, över 25 mils mountainbikecykling samt 20 mils vandring. Utöver det tillkommer riktigt svår navigation, sömnbrist och all logistik på växlingsplatserna för att byta utrustning. Och minsta misstag straffas med långa tidstillägg.

Det svenska laget tryckte på och ledde under stora delar av tävlingen. Men till slut blev det för svårt. Det nyazeeländska laget Avaya vann före Swedish Armed Forces Adventure Team. Segermarginalen blev till slut flera timmar.

Se hela reportaget från VM i Adventure race:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.