SOK-chefen Peter Reinebo orolig över pandemins utveckling. Foto: TT Nyhetsbyrå

Svenske OS-chefen om utbrottet: ”Förskräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Med ett år kvar till OS i Tokyo är USA ett av de hårdast drabbade länderna av coronaviruset.

Covid-19 har ett fast grepp om den olympiska stornationen.

– Det är förskräckligt, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

USA har tagit flest OS-medaljer, både totalt och sett till valörerna guld, silver och brons genom spelens 124-åriga historia. Men med ett år kvar till OS i Tokyo är stornationen ett av de hårdast drabbade länderna av coronapandemin.

Sveriges olympiska kommittés (SOK) verksamhetschef Peter Reinebo är orolig över utvecklingen.

Tokyo 2020

– Fördröjningen över världen när det gäller spridningen, och effekterna av det, den får man verkligen ta på allvar. Det som händer i USA nu är riktigt stora problem, det är förskräckligt, säger han.

Den globala spridningen av coronaviruset, dess påverkan på de aktivas träning och tävlan, samt frågan när ett vaccin kan börja massproduceras är några nyckelfrågor för om OS och Paralympics kan arrangeras nästa sommar eller inte.

Negativ till publikfritt OS

– Naturligtvis kommer det att visa sig under det kommande året om det är möjligt ur hälsosynpunkt. Är det inte möjligt blir det åtgärder utifrån det och då tror jag att vaccin är en fråga, men inte den enda, säger Reinebo.

Ett OS med eller utan åskådare är en annan.

– Jag ser inte ett publikfritt OS som ett alternativ, det är väldigt många intressenter i ett OS. De 10 500 aktiva är naturligtvis de viktigaste, vi har lika många ledare, media, alla funktionärer, alla volontärer. Bara i dem har du 100 000 människor. De måste vara på plats för att det ska kunna vara ett OS. Om vi pratar om publik blir det kanske lite annan hantering: färre, glesare och smartare placeringar.

Peking-OS kan skjutas upp

Den 23 juli 2021, planerar Internationella olympiska kommittén (IOK) att tända OS-elden på Japans nationalstadion i Tokyo. Om det redan framskjutna sommarspelen, som egentligen skulle ha invigts nu på fredag, ändå inte kan genomföras är risken stor att det även påverkar vinter-OS i Peking, Kina, 2022.

– Är det så att Tokyo inte skulle gå att genomföra då ligger det inte så långt borta att Peking skulle skjutas upp. Världsläget vid årsskiftet och första kvartalet 2021 kommer att påverka både Tokyos genomförande och Pekings genomförande. På så vis hänger det ihop. Men som det är just nu är IOK:s inriktning att genomföra de uppskjutna Tokyospelen och Peking som planerat, och det är vad vi förbereder oss på också, säger Peter Reinebo.

KLIPP: Stjärnorna ska locka fler ungdomar

Fakta: Covid-19 i absoluta tal per land (TT)

Bekräftade fall:

1) USA, drygt 3,9 miljoner

2) Brasilien, drygt 2,1 miljoner

3) Indien, drygt 1,1 miljoner

4) Ryssland, drygt 787 000

5) Sydafrika, drygt 381 000

Döda:

1) USA, drygt 142 000

2) Brasilien, drygt 81 000

3) Storbritannien, drygt 45 000

4) Mexiko, drygt 40 000

5) Italien, drygt 35 000

Tillfrisknade:

1) Brasilien, drygt 1,5 miljoner

2) USA, drygt 1,1 miljoner

3) Indien, drygt 753 000

4) Ryssland, drygt 570 000

5) Chile, drygt 306 000

Källa: Johns Hopkins-universitetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet