Peter Sagan, Alexander Kristoff, John Degenkolb, Edvald Boasson Hagen och André Greipel är några av de snabbaste cyklisterna på Tour de France. Foto: Bildbyrån

Svenske tränaren om spurtfajten i Touren

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Mattias Reck tränar några av de bästa spurtarna i världen. När Tour de France avslutas i dag har han en mycket motiverad grupp cyklister som vill ta den prestigefyllda sista segern på Champs-Élysées. ”Hela laget kommer att vara taggat till tänderna”, säger han till SVT Sport.

När den sista etappen av Tour de France drar igång är det redan avgjort vem som vinner tävlingen totalt. Den första delen av sträckan är mer som en ceremoni än en tävling, där totalsegraren i den gula tröjan traditionsenligt skålar i champagne med lagkamrater och personal i servicebilarna.

Men avgörandet om etappsegern på Champs-Élysées är en av de mest emotsedda fajterna under de tre veckorna som tävlingen pågår. Spurtspecialisterna har kämpat sig över bergstoppar, genom regn, vind och stekande sol varje dag under tre veckor – med moroten framför sig att kunna vinna på Paris paradgata. Etappen slutar så gott som garanterat alltid med en klungspurt.

Tour de France

De två senaste åren har Marcel Kittel – en av de cyklister som Mattias Reck tränar i laget Giant-Alpecin – vunnit sista etappen och blivit spurtkung på Tour de France. I år har det inte blivit samma succé för laget. Kittel har haft en tuff vår med sjukdomar och kom inte med till Touren.

”Målgörare måste göra mål”

Näste spurtare på tur i Giant-Alpecin, John Degenkolb, har fått nöja sig med två andraplatser under Touren.

– Det har varit väldigt bra stämning i laget, men det är klart att en kille som Degenkolb är väldigt besviken, inte på laget men på att inte ha fått till en seger, säger Reck.

– Det är lite som i fotboll, målgörare måste göra mål. Sedan är det klart att det är bra om en back sätter ett mål också, men det är viktigt att stjärnorna får vinna.

Snabbast på Touren har tysken André Greipel varit, med sina tre etappsegrar hittills. Giant-Alpecin fick en etappseger på ett annat sätt i onsdags genom Simon Geschke som gjorde en soloattack, men Degenkolb har bara varit nära, och har nu bara söndagen kvar som sin sista chans.

– Han har ett sådant självförtroende, han tror fortfarande att han kan vinna, och det kan han om allt går perfekt. Han kommer inte att vara nöjd om han inte vinner. Kommer han hem från Touren utan en etappseger, då är han inte nöjd, säger Reck.

En spurtare måste ha en speciell fysik, för att klara både att ta sig igenom tre veckor av etapper och att ha krafter kvar för att kunna vara explosiv i avgörandet. På söndagens upplopp står kampen mellan rena spurtare – som Greipel – och de som är snabba i en spurt men som bäst när det också är lite backar längs vägen – som Degenkolb.

”Laget väldigt motiverat”

Upploppet på Champs-Élysées utmärker sig dels genom de enorma publikmassorna längs varvet inne i Paris, som skapar en enorm ljudkuliss. Dels för att vägen är kullerstensbelagd, och att den lutar svagt uppför. Att den är tuffare kan vara bra för Degenkolb.

Näst sista dagen ska cyklisterna också klättra upp för Alpe d’Huez på en riktigt hård bergsetapp, den fjärde på rad i Alperna.

– Det som talar för Degenkolb är att det är flera tuffa etapper, och sedan direkt Champs-Élysées. Det är riktigt tufft, och en viktig etapp näst sista dagen, det brukar de aldrig ha. Plus att upploppet är svagt uppför. Plus att laget är så väldigt motiverat, säger Reck.

Men champagnedrickandet är en nackdel för de spurtare som gillar hårdare etapper.

– Det som talar emot honom är att etappen är så lätt.

Man vinner inte heller ensam. Lagkamraterna håller fart under etappen och ser till att klungan kommer ifatt utbrytargrupper, så att det blir en klungspurt.

Inte lika starkt

I avgörandet har spurtlagen, som Giant-Alpecin, om allt går som det ska även ett tåg som drar upp spurten för sin ledare. Åkarna i laget ligger på rad, och för att hålla så hög fart som möjligt viker en efter en av från spetsen av tåget efter att ha gjort sitt dragjobb, och näste tar över. Tills den siste åkaren levererar ledaren i en förhoppningsvis bra position för att kunna spurta till mållinjen med de andra specialisterna.

Giant-Alpecin har haft världens bästa spurttåg de senaste åren, men till Touren är det inte på topp.

– I årets Tour de France har vi en spurtare som inte är lika snabb som Kittel. Degenkolb var också en viktig del i Kittels spurttåg, så det blir ett försvagat spurttåg i år. Tom Veelers som är Kittels sista gubbe vanligtvis skulle också ha varit med, men han hade knäproblem och kom inte med till Touren. Det är inte ett lika starkt spurttåg som de senaste åren, säger Reck.

Spurtprofilerna i Tour de France

Fem favoriter till segern på Champs-Élysées:

André Greipel: Snabbast hittills i Touren med tre etappsegrar och därför favorit till segern på Champs-Élysées. Ren spurtartyp som är bra på platta etapper.

Mark Cavendish: Vann sin 26:e seger i Tour de France på etapp sju vilket är tredje flest i historien. Liksom Greipel renodlad spurtare. Har haft magproblem under vägen och fått sitt uppdragståg decimerat med cyklister som har brutit Touren.

Peter Sagan: Har den gröna poängtröjan – men ingen seger hittills i Touren. Har varit en av de starkaste cyklisterna och tagit fyra andraplatser. Är allround och normalt inte riktigt lika snabb som de snabbaste spurtarna på en platt etapp, utan klarar backig terräng. Är lagkamrat med Alberto Contador som kör för totalsegern och har därför inte några egna hjälpryttare.

John Degenkolb: Har haft sin bästa säsong i karriären och vann både Milano–Sanremo och Paris–Roubaix under klassikersäsongen i våras: en mycket ovanlig bedrift. Är liksom Sagan snabb på platta etapper men framförallt på lite tuffare tävlingar med några backar. Har aldrig vunnit en etapp i Tour de France.

Alexander Kristoff: Norrmannen har tillsammans med Sagan och Degenkolb varit bland de bästa på backiga tävlingar där man behöver en stark finish på senare år. Vann Milano–Sanremo och två etapper på Touren förra året, och i våras Flandern runt som är en av de största klassikerna. Har inte varit lika snabb under årets Tour de France. Blev tvåa och utmanade Marcel Kittel om segern på Champs-Élysées förra året.

Sedan förra året avgörs också tidigare på dagen ett lopp med världseliten på damsidan som har samma målgång, med bland andra den svenska världsstjärnan Emma Johansson på startlinjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de France

Mer i ämnet