Så funkar Sveriges bästa idrottsstad Foto: Bildbyrån

Sverige bästa idrottstad – så fungerar det

Uppdaterad
Publicerad

”Sveriges bästa idrottsstad” är ett pris som sedan 2011 delas ut årligen av SVT Sport.

Utdelningen sker i samband med SM-veckan sommar.

Hela topplistan inklusive vinnaren röstas fram av en jury bestående av 50 personer. 25 av jurymedlemmarna (SVT-juryn) jobbar med sport inom SVT eller är specialinbjudna gäster. 25 är tittare (tittarjuryn) med stor blandning köns- och åldersmässigt och geografiskt som fått söka sin juryplats.

Varje jurymedlem sätter ihop sin personliga topp-10-lista utifrån jurymaterialet. Dessa topplistor räknas sedan samman för att få fram hela listan över Sveriges bästa idrottsstad. Om två kommuner delar segern vinner den som har fått fler förstaplatser av juryn.

Sveriges bästa idrottsstad

Resultatet av hela topplistan samt vinnaren presenteras av SVT Sport.

Själva priset är ett vandringspris, en pokal framtagen av SVT Sport, som staden får behålla under året de har utnämningen. Staden får även en mindre pokal för aktuellt år som de får behålla för alltid.

Vad är en idrottsstad? – Grundkriterier:

Idrottsstaden är detsamma som den svenska kommunindelningen. Detta gör exempelvis att lag som hos gemene man anses som ”Stockholmslag” bara räknas dit om de hör hemma i Stockholms kommun.

Lag och idrottare representerar den kommun de kommer ifrån och/eller kommuner i de klubbar de representerar, samma idrottare kan alltså kreditera två olika kommuner.

Kriteriet för att en kommun skall vara med i omröstningen är att den har minst fyra lag/föreningar på elitnivå i de 35 sporter som finns med i genomgången.

Minst ett av dessa fyra lag måste tillhöra högsta serien i en av de sju största arenasporterna (fotboll, ishockey, handboll, basket, bandy, innebandy och speedway).

En kommun som ena året är med i omröstningen kan alltså nästa år stå utanför och tvärtom.

Individuella idrottare samt framgångsrika lagidrottare som lämnat hemkommunen krediteras den kommun de kommer ifrån/är uppvuxna i. Den kommun där de har sin moderklubb och svaret på frågan ”Var kommer du ifrån?” ska i första hand räknas.

Juryns uppgift:

Varje jurymedlem ska utifrån egna värderingar och det material de fått göra sin egen topp-10-lista.

  • Huvudfrågan: Hur bra har stadens idrottare och elitlag presterat det senaste året? Totalprestationen ska bedömas i förhållande till stadens storlek. Ledorden är ”prestation efter population”

Bedömningen gäller för den senaste 1-årsperioden (vilken exakt period som gäller framgår i jurymedlemmarnas underlag).

  • De sportsliga framgångarna/motgångarna inom svensk (och internationell) elit för stadens representationslag är den största delen av undersökningen och den som de olika topplistorna bygger på.
  • Viktigt är även hur enskilda idrottare från staden presterat det senaste året. Detta gäller såväl individuella idrottare som lagidrottare som kommer från staden men nu representerar föreningar i andra länder/städer

Jurymedlemmarna kan även väga in andra icke enbart sportsliga faktorer i sin bedömning. Det kan exempelvis vara höga publiksiffror, arrangemang av stora evenemang, nyetablering av idrottsarenor eller andra specifika händelser som skett under året.

Juryunderlaget:

För att jurymedlemmarna ska kunna ges en rättvis chans att jämföra städer med varandra får de två olika dokument; ”Stad för stad” samt ”Topplistor”.

Stad för stad beskriver den idrott som finns i staden samt hur det gått sportsligt det senaste året. Här finns alla lag som fått poäng i materialets ”Poänglista” samt deras resultat för senaste året.

Här finns även stadens mest framstående individuella och lagidrottare.

De som presterat något extra bra eller dåligt senaste året finns med under rubriken: ”Hänt sportsligt senaste året”.

”Topplistor” är ett antal rankinglistor utifrån stadens representationslag i svensk lagidrott

”Poänglistan” är basen i hela undersökningen. Vi har granskat 26 stora svenska idrotter. Staden får poäng utifrån hur många lag de har representerade på hög nivå i de olika sporterna. Lagen kan få 1-4 poäng där de största ligorna ger 4p (ex SHL ishockey) och sedan fallande skala till de mindre sporterna som ger 1p (ex elitserien i badminton och baseboll).

”Framgångslistan” Lagen får poäng efter medaljer/framgångar i de nationella mästerskapen. Även här är de olika sporterna viktade där utifrån samma 1-4-modell som i poänglistan.

”Breddlistan” I hur många av de 27 sporterna har staden minst ett lag på högsta nivå?

”Aktivitetslistan” Sammanställning av Riksidrottsförbundet över idrottslig föreningsaktivitet i kommunerna

”INDEXLISTAN” En statistisk sammanräkning av de fem topplistorna.

Frågor? mejla idrottstad@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad

Mer i ämnet