Foto: Scanpix

”Plötsligt är man inte number one längre”

Uppdaterad
Publicerad

För många elitidrottare blir livet problemfyllt när karriären är över och de ska ta steget in i arbetslivet.

SVT Sport kommer den här veckan att belysa ämnet i en serie reportage.

Egenskaper som självupptagenhet, perfektionism och konkurrenstänkande är drag som är värdefulla för en satsande elitidrottare. Men när det gäller arbetslivet är de ofta, mer eller mindre, oanvändbara.

Det visar en studie som gjorts på fakulteten för kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet. Där har flera djupintervjuer gjorts med före detta olympier från Australien, Schweiz, USA och Sverige.

”Mycket svår omställning”

Det framkom att många haft stora problem med ett ”nytt liv”, bland annat när det gäller arbete. Och flera av de intervjuade vittnar om att omställningen, att anpassa sig, i svårighetsgrad vida överstiger den de upplevt under år av träning och tävling.

Problem som kan yttra sig i depression, desorientering, sjukdom och tvivel på den egna förmågan.

– Det var en mycket svår omställning för mig när karriären var över. Från att har varit i centrum och fått mycket uppmärksamhet för det man uträttat så blev man plötsligt betydligt mer anonym. Stjärnglansen föll snabbt. Det var faktiskt jobbigt, säger Erica Johansson.

Den före detta längdhopparen berättar att hon hade stora problem att klara av vanliga jobb som anställd. Därför är hon i dag egen företagare. Hon driver en firma som förmedlar föreläsare till olika företag.

– Helt plötsligt är man inte ”number one” på jobbet utan bara en i mängden. Man är bara ”vanliga”, berättar hon.

Många behöver hjälp

Natalie Barker, från Schweiz, är forskningsledare för projektet på Göteborgs univeristet. Hon är själv före detta elitgymnast och väl insatt i problematiken.

Hon tycker att idrottsmän och kvinnor borde få bättre stöd och vägledning när stjärnglansen falnat och strålkastarna slocknat.

– Idrottare borde få mer hjälp att förbereda sig för det liv som kommer. Inte minst från tränare och förbund. Samtidigt är det ofta svårt för idrottare att söka hjälp. De är präglade av att vara starka. Att klara sig själva.

”Få söker stöd”

Ett faktum som Stefan Lindeberg, ordförande i SOK (Sveriges olympiska kommitté) mycket väl känner igen.

– Vi har olika metoder för att hjälpa före detta aktiva. Studievägledning och karriärcoacher till exempel. Men jag blir ofta förvånad över att så få söker stöd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.