Svenska OS-ögonblick.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s sportchef Max Bursell om OS-rättigheterna. Foto: Bildbyrån

SVT sänder OS tillsammans med TV4 fram till 2032

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att SVT sänder OS tillsammans med TV4.

SVT kommer att visa en majoritet av sändningarna.

– Vi finansieras av svenska folket och behöver handskas ansvarsfullt med våra medel, säger Anna Careborg, nyhets- och sportdirektör på SVT.

Sommarens OS i Paris bjöd på både dramatiska och oförglömliga sportögonblick och nu är förväntningarna höga på nästa OS 2026.

För första gången sedan 2012 kommer publiken kunna se OS-sändningarna i SVT och det omfattar spelen i Milano/Cortina 2026, Los Angeles 2028, Franska Alperna 2030 samt Brisbane 2032.

SVT Sport

– OS kan som inget annat idrottsmästerskap samla människor över generationsgränser. Det märktes inte minst genom det enorma engagemanget för OS i Paris. Vår förhoppning och ambition med att sända OS är att bidra till ökad gemenskap och glädje, till alla i Sverige, säger Anna Careborg, nyhets- och sportdirektör på SVT.

SVT visar en majoritet av sändningarna

Redan när SVT förvärvade fri-tv-rättigheterna i januari 2023 fanns en önskan om samverkan med annat svenskt mediebolag. Nu är det klart att SVT delar fri-tv-rättigheterna med TV4. SVT kommer visa en majoritet av sändningarna.

– Vi har hela tiden sett det som en önskvärd möjlighet att hitta en samarbetspartner som kan dela fri-tv-rättigheterna för OS, för att också kunna dela på kostnaderna. Vår tidigare erfarenhet av att samarbeta med TV4 vid stora sportevenemang är mycket positiv. Vi har nu båda ett ansvar för att ge alla i Sverige gemensamma och minnesvärda sportögonblick, säger Max Bursell, chef för SVT Sport.

”OS-kostnaderna hamnar på en rimlig nivå”

Det var EBU, European Broadcasting Union, som säkrade fri-tv-rättigheterna med IOK, Internationella olympiska kommittén, för sina medlemmar och gjort det möjligt för public service-bolagen i Europa att få tillbaka olympiska spelen. Warner Bros. Discovery fortsätter att äga betal-tv-rättigheterna i Sverige och i hela Europa.

– SVT finansieras av svenska folket och vi behöver handskas ansvarsfullt med våra medel. Genom samarbetet hamnar OS-kostnaderna på en rimlig nivå för SVT vilket gör att vi även kan satsa stort på annan sport och fortsatt kan erbjuda en bred bevakning för alla sportintresserade i Sverige, säger Anna Careborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet