Åsa Edlund Jönsson (till höger) hoppas boken ”Reimagining Sport – pathways to gender balanced media coverage” kan göra sportbevakning mer jämställd. Foto: EBU/SVT Sport

SVT Sport bidrar till handbok för jämställd sportbevakning

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska tv-bolag ska bli bättre på jämställd sportbevakning.

Det hoppas EBU, en samarbetsorganisation för mediebolag i Europa, som har tagit fram en handbok för att inspirera till att bättre bevaka damidrott.

SVT Sport bidrar på flera sätt.

– Målet med boken är att inspirera de som vill testa något nytt, säger Åsa Edlund Jönsson, chef på SVT Sport, och medlem i en expertgrupp i EBU för ”Women and Sport”.

Sedan flera år tillbaka arbetar SVT Sport aktivt för en jämställd sportbevakning. Lärdomarna har nu blivit tips i en handbok för de som vill bli bättre på att bevaka damidrott. Boken heter ”Reimagining Sport – pathways to gender-balanced media coverage” och ges ut av EBU (European Broadcasting Union).

Åsa Edlund Jönsson hoppas att boken ska hjälpa fler tv-bolag i Europa att tänka om och tänka nytt kring sportbevakning.

SVT Sport

– Boken är tänkt som en inspiration för alla inom media som vill bli bättre på att bevaka damidrott. Damidrott är just nu den hetaste trenden inom sporträttigheter och vill ett mediaföretag förnya sitt sportutbud får man i boken genvägar och tips på hur man gör det på bästa sätt, säger Edlund Jönsson.

Varför behövs den här boken?

– En internationell undersökning från 2018 visade att damidrott utgjorde, i snitt, endast fyra procent av all sportbevakning i media i hela världen. Det känns väldigt obalanserat när vi samtidigt ser att 49 procent av dom aktiva idrottarna under OS i Tokyo i sommar är kvinnor. Sport och sportmedia har traditionellt haft en stor tonvikt på män men vill man vara relevant för alla sportintresserade fungerar det inte att ”fiska i halva sjön”, då blir det omöjligt att växa som mediaföretag eftersom journalistiken blir irrelevant för en stor del av publiken. Vi ser också att den yngre publiken har en stor förväntan på att sportjournalistiken ska vara inkluderande.

Ge exempel på hur man kan jobba jämställt?

– För oss på SVT Sport var det viktigt att sätta ett mål. Vi satte målet 50-50 men mål är självklart olika för alla. Sen sätter man actions som ska stötta målen och sen följer man upp löpande. Det gäller att ta små steg i taget och ha tålamod, resultaten kommer att komma. Vårt förändrade arbetssätt har givit fler egna nyheter, fler berättelser att berätta och mer livesport att sända.

Hur har resten av EBU tagit emot råden och vad är målet?

– EBU är världens största sammanslutning för nationella TV- och radiobolag, så det är en brokig skara där vissa bolag vill utveckla sin bevakning av damidrott omgående medan andra är mer fokuserade på sin traditionella bevakning. Att bryta mönster och prioritera nytt är svårt därför måste viljan finnas från början. Målet med boken är att inspirera dom som vill testa något nytt och hjälpa dom att snabbt komma igång, utan att behöva göra alla nybörjarmisstag.

Förutom ett kapitel om SVT Sports jämställda sportbevakning har Chris Härenstam skrivit en text för kommentatorer som hittills fokuserat på herridrott och inte sett fördelarna med att kommentera damidrott. I höst ska SVT Sports digitala strateg Linn Hellstrand hålla Master Class-utbildningar om hur mediebolag kan utveckla sin bevakning av damidrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet