SVT Sport är utvalda bland 61 nomineringar där fem gått till final. De andra finalisterna är Botkyrkabyggen, Hedemora kommun, Kommunal och Region Värmland. Det svenska jämställdhetspriset målsättning är att bidra till ett mer jämställt och hållbart samhälle.
– Vi är enormt glada för att vara med på Svenska Jämställdhetsprisets topp 5-lista men som dom tävlingsmänniskor vi är vill vi helst stå överst på prispallen. Så vi fortsätter att jobba hårt och aktivt med detta, något av det viktigaste vi gjort som sportjournalister, så hoppas vi bli vinnare i februari. Men oavsett är vi alla redan vinnare på en jämställd sportbevakning, både SVT Sport som redaktion och hela vår stora publik som tar del av det vi producerar och sänder varje dag, säger Åsa Edlund Jönsson.
Bakgrund SVT Sports jämställdhetsarbete
2015 bestämde vi på SVT Sport att vi skulle arbeta för en jämställd sportbevakning.
Vi började trevande men blev successivt allt mer avancerade och hela tiden har mätning och uppföljning av vårt utbud varit viktiga nycklar.
För varje år har också innehållet blivit mer jämställt och 2018 var den sammantagna siffran för Sportnytt, Sportspegeln, svtsport.se och sportens sociala medier 50–50 kvinnor och män.
Arbetet med en jämställd sportbevakning har också gett stora publika framgångar. Vår sajt, svtsport.se, har ökat andelen unika besökare med över hundra procent under dessa år och Sportnytt och Sportspegeln är ledande nyhetsprogram som behåller sin publik trots att flera tv-program minskar.
SVT Sport har idag långt fler egna nyheter, är nästan dagligen citerad i annan media och sänder också mer livesänd sport tack vare arbetet med en jämställda sportbevakningen. SVT Sport har också agerat tydligt mot förbund och nyhetsbyråer och ställt krav för att få även dom att agera för jämställdhet inom idrott och idrottsbevakning, bland annat har SVT Sport bidragit till att den anrika ungdomsturneringen i ishockey, TV-pucken, numera är en turnering för både tjejer och killar.