SVT2 19.30 21/10 – Dokumentär: Marta – Pelés kusin

Uppdaterad
Publicerad

Marta Vieira da Silva anses av många vara världens bästa fotbollspelare. Hon kom till iskalla Umeå från stekheta Brasilien ifjol och har på två säsonger gjort ett mycket stort avtryck.

Redan hösten 2003, innan Umeå IK kontrakterade Marta, kontaktade SVT:s Björn Nordling och fotografen Mattias Pettersson henne för ett reportage och sedan dess har killarna följt Marta. Dokumentären om Marta är en resa i och mellan två världar; Brasilien och Sverige.

Den 22 oktober spelar Umeå IK sista hemmamatchen – mot Malmö – i damallsvenskan, en match som kan avgöra var SM-guldet hamnar i år.

Marta drar publik i massor och autografjägarna står i ständig kö runt om i hela Sverige. Med sin briljans och öppenhet har hon charmat den svenska publiken och varit ett stort lyft för damfotbollen i landet.

Gör herrallsvenska spelare avundsjuka

På damsidan finns det ingen spelare som är lika sevärd som hon och hon gör saker med bollen som många i herrallsvenskan skulle vara stolta över att göra.

Marta Vieira da Silva föddes i Brasilien 1986. 18 år gammal kom hon (2004) till Umeå IK och hamnade därmed långt ifrån sitt hemlands varma vindar. Att spela fotboll har alltid varit Martas mål och flytten till Sverige berodde mycket på att de brasilianska fotbollsdamerna inte har någon liga att spela i, enbart olika regionala mästerskap.

-I och med att jag pratar portugisiska har vi fått en bra kontakt och det har skapat ett förtroende som möjliggjort den här dokumentären, att få vara med i så många olika miljöer och sammanhang, berättar Björn Nordling om sitt samarbete med Marta.

Fick stryk – vägrade sluta

I dokumentären berättar Martas mamma Tereza att familjen slog henne för att hon inte skulle spela fotboll. Men det gick inte att stoppa – hon skulle bara spela.

-Efter att ha sett hennes uppväxtmiljö inser jag att den resa hon gjort, från den fattiga landsbygden i Brasiliens inland till fotbollens världsscen där både Umeå IK och hennes landslag befinner sig, är enorm, säger Björn Nordling om Marta.

Härligt få stöd

När det gäller svensk damfotboll tycker Marta att stödet som hon får inte går att jämföra med Brasilien.

-När man lägger ned sin kraft på att göra något, och samtidigt får stöd – då ger man sitt maximum. Så funkar ju folk.

-När du lägger lika mycket kraft utan att få stöd, då tappar man sugen. Det är det som händer i Brasilien, där ingen bryr sig om att organisera damfotbollen.

SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.