En tidigare styrelseordförande för en sponsor till OS i Tokyo 2020 döms till villkorligt fängelse. Foto: TT Nyhetsbyrån

Trio döms efter mutskandalen kring Tokyo-OS

Uppdaterad
Publicerad

De första domarna kring mutskandalen runt Tokyo-OS har kommit.

Tre personer döms till villkorligt fängelse.

En tidigare styrelseordförande för en sponsor till OS i Tokyo 2020, Hironori Aoki, döms till villkorligt fängelse i två och ett halvt år. Dessutom döms två kollegor till ex-styrelseordföranden (en av dem hans bror), även de döms till villkorligt fängelsestraff, ett respektive ett och ett halvt år.

Trion greps tillsammans med Haruyuki Takahashi, tidigare styrelsemedlem för organisationskommittén för OS i Tokyo, som är anklagad för att ha tagit emot mutor för att hjälpa företaget Aoki Holdings att bli sponsor till Tokyo-OS. Rättegången mot Takahashi har ännu inte inletts.

Tokyo 2020

– De här kriminella handlingarna skadade spelens rättvisa och väckte världens uppmärksamhet, säger domaren Kenji Yasunaga.

Anklagas för att ha tagit emot omkring fyra miljoner kronor

Till nyhetsbyrån AFP berättar en talesperson för Aoki Holdings att företaget ser allvarligt på domarna.

– Vi ska göra vårt yttersta för att något sådant här inte ska hända igen och vi måste även reparera vår tillit till kunderna, säger hon.

Japanska myndigheter öppnade ett rättsfall gentemot Takahashi, som tidigare även varit chef för reklamjätten Dentsu, i augusti i fjol. Han anklagas för att ha tagit emot omkring fyra miljoner kronor från OS-sponsorn Aoki Holdings.

Den japanska nyhetsbyrån Kyodo har tidigare skrivit att Takahashi tog emot pengarna från Aoki Holdings för ett kontrakt som undertecknades 2017. Ett år senare blev företaget sponsor till OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet