Sedan tidigare har både Skåne och Uppland skärpt sina restriktioner inom regionen. I dag gjorde Stockholm, Västra Götaland och Östergötland samma sak. Det är restriktioner om att bland annat undvika matcher och träningar.
Men elitidrotten behöver inte pausa.
– Det som gäller är att de som har det som professionellt yrke, och vars väsentliga inkomst kommer från aktiviteten, omfattas inte av rekommendationen. Beroende på att du inte kan införa yrkesförbud i Sverige, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till SVT Sport och fortsätter:
– Det uppstår en serie översättningsfrågor i detta. De flesta skulle vara överens om att säga att i de högsta serierna i till exempel fotboll och ishockey, så uppfyller de flesta det här kriteriet. Det blir mer knepigt ju längre ner du kommer i serierna och där måste man hitta en praktisk gräns på hur man ska resonera och det är utmaningen framöver.
”Ungdomsidrotten är så viktig”
Barn födda 2005 eller senare kommer fortsättningsvis också att få träna.
– Ungdomsidrott är så viktig för folkhälsa och annat så där vill man tillse att det i största möjliga mån kan fortsätta, därav gränsen 2005 eller senare.
”En ny och jobbigare karta”
Riksidrottsförbundet har under pandemin fungerat som en länk mellan idrottsrörelsen, Folkhälsomyndigheten och regeringen. Björn Eriksson ser nu en stor utmaning att det finns ytterligare en aspekt att ta hänsyn till i diskussionerna, nämligen att det ser olika ut i olika regioner.
– Förut talade vi om allting uppe i Stockholm, ”så här ska det vara”, och vi var en motor i den processen för idrotten. Nu talar vi om läget ute i regionerna, det är en ny karta, en jobbigare karta, men en väldigt utmanande karta för idrottsrörelsen.
Under torsdagskvällen kommer Riksidrottsförbundet ha möte tillsammans med föreningar och representanter från de berörda regionerna för att försöka reda ut frågetecken kring de nya restriktionerna.
Emma Frans om höjda publiktaket: ”Tveksamt” (28 oktober 2020)