Foto: Scanpix

Unga i idrottsverksamhet får mer stöd än andra

Uppdaterad
Publicerad

Stödet till unga är nästan fyra gånger högre om de är aktiva i idrottsorganisationer jämfört med andra barn och ungdomsorganisationer. Det visar rapporten ”Fritidens prislapp” från Sveriges ungdomsorganisationer (LSU). Nu kräver LSU att det nationella stödet till barn- och ungdomsorganisationer ska vara lika stort som till idrottens barn- och ungdomsverksamhet senast 2018.

Är du ung och spelar fotboll, tävlar i gymnastik eller någon annan sport så du ligger du bra till för att få stöd  från samhället, åtminstone om man jämför med andra unga som till exempel är aktiva i scouterna eller i politiska ungdomsföreningar.

Enligt Sveriges ungdomsorganisationers undersökning så finns det stora skillnader mellan villkoren för barn- och ungdomsorganisationerna och idrottsorganisationernas barn- och ungdomsverksamhet.

”Orimligt och orättvist”

Räknat i ekonomiskt stöd från kommuner, landsting och staten får idrottsorganisationerna runt 5100 kronor mer per medlem och år jämfört med andra barn- och ungdomsorganisationer.

– Vi tycker att det är orimligt och orättvist att staten värderar idrottsrörelsens ungdomsverksamhet så mycket högre än när unga väljer att engagera sig i exempelvis demokratifrågor, säger Felix König ordförande för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU).

Kräver mer rättvis fördelning

LSU kräver nu att stödet från samhället skall fördelas mera rättvist.

– Vi tror inte att regeringen tycker att det här en rimlig fördelning som det ser ut i dag. Vi vill att skillnaderna ska utjämnas under nästa mandatperiod, säger Felix König.

LSU kräver också att det tillsätts en parlamentarisk utredning under nästa år för att granska skillnaderna mellan stödet till idrottens ungdomsverksamhet och stödet till andra ungdomsorganisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.