Hittills har det varit omöjligt att avslöja idrottare som dopar sig med så kallade blodtransfusioner av sitt eget blod. Men nu har en ny analysmetod tagits fram vid Idrottsmedicin i Umeå – som öppnar upp för helt nya möjligheter.
En variant av bloddopning går ut på att idrottare tappar sitt eget blod och fryser in det. Innan tävling för man tillbaka blodet i kroppen igen via en blodtransfusion.
Kroppen får då fler röda blodkroppar och därmed bättre syreupptagningsförmåga. En metod som framförallt kan gynna cyklister, skidåkare och löpare.
Ingen har åkt fast
Hittills har det varit i princip omöjligt att avslöja den här typen av bloddopning och ingen idrottare har någonsin åkt fast. Men snart blir det ändring på det – med en ny analysmetod från forskare i Umeå.
– Man kan säga att man gör ett fingeravtryck i blodet och det här fingeravtrycket förändras på ett unikt sätt om man gör en blodtransfusion, säger Christer Malm som är chef och docent vid Idrottsmedicin i Umeå till SVT Sport.
”100 procent säkert”
Är det här metoden tillförlitlig?
– Ja, de forskningspersoner som vi dopat så är det 100 procent säkert och vi kan spåra blodtransfusionerna tre-fyra veckor bak i tiden, säger Christer Malm.
Vad tror du skulle hända om man helt plötsligt satte in det här testet på OS i Sotji?
– Förhoppningsvis skulle man inte hitta någon som använde den här typen av blodtransfusioner, men tyvärr är det nog en del som skulle åka dit.
– Jag tror det finns ett mörkertal. Om man är idrottare och vet att det finns en metod som inte går att upptäcka så är det nog en del som skulle överväga att dopa sig, säger Malm.
Förhoppningsvis på marknaden om max tre år
Nu hoppas man att det här är ett steg i rätt riktning mot en ren idrott.
– Om man vet om att det finns ett test som upptäcker fusket så låter man bli. Det kommer att innebära att idrottare tävlar på lika villkor.
Christer Malm säger att i princip alla idrottare kan dopa sig på det här sättet – bara man har rätt utrustning.
– Du måste ha lite medicinsk hjälp. Men det är inte jättesvårt. Man misstänker att det är ganska många som dopar sig på det här sättet.
– Forskarteamet har jobbat med det här i flera år. Förhoppningen är att det ska finnas på marknaden om max tre år, säger Malm.
”Det genombrott man hoppats på”
Professor Bengt Saltin, som har en lång forskningskarriär kring dopningsarbete bakom sig, tar emot nyheterna med glädje.
– Jag vet att de har hållit på i flera år och det är helt klart att det är det genombrott man hopptas på om de lyckats, säger han till SVT Sport.