Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s Twanisha Terry håller undan för Shericka Jackson och tar hem guldet på 4x100 meter. Foto: TT

USA snuvade favorittippade Jamaica i damernas korta stafett

Uppdaterad
Publicerad

USA chockade favorittippade Jamaica med att vinna 4x100 meter.

Det är inte bara att ställa ut skorna och hämta hem guldet om någon trodde det efter att Jamaica haft en trippel på 100 meter, följt av en dubbel på 200 meter där Shericka Jackson hotade världsrekordet med 21,45.

– Vi visste att vi kunde göra det. Vi ville visa alla andra att vi kunde göra det också. Det var ett speciellt ögonblick och speciellt att få vara med om det här på mitt första VM betyder allt för mig, säger första sträckans Melissa Jefferson till SVT Sport.

Jamaica hade inte alls de växlingar som USA hade. Även om Shericka Jackson tog in mycket på USA:s avslutande Twanisha Terry var man sju hundradelar för sent ute för guldet. 

Thompson-Herah tappade mycket på andrasträckan

– Jag vet ej tusan om Jamaica sprang ifrån USA. Det kändes som om USA matchade Jamaica i ren löpning, säger SVT Sports kommentator Jacob Hård.

Avgörande för stafetten var Elaine Thompson-Herahs svaga andrastäcka efter en lång växling från första sträckans Kema Nelson. Hon sprang på 10,10 med flygande start, att jämföra med USA:s Abby Steiner som hade 9,86. Där tappade Jamaica 24 hundradelar.

– Jag har inte förstått det ännu utan det kommer nog ikapp mig i morgon. Det var mitt livs roligaste lopp, ler Steiner.

Tyskland tog bronset i vakuumet bakom topplagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.