Usain Bolt. Foto: TT Nyhetsbyrån

Usain Bolts OS-satsning – mer grönsaker och mindre tv-spel

Uppdaterad
Publicerad

Usain Bolts stora mål är nästa års OS i Rio de Janeiro. Och för att hitta tillbaka till formen har sprintstjärnan en plan – att sluta med skräpmaten. ”Jag äter grönsaker hela tiden”, berättar han för iaaf.com.

Han har sex OS-guld och världsrekordet på både 100 och 200 meter. Men nu när den snabbaste människan som någonsin funnits hunnit fylla 28, krävs nya metoder för att kunna hävda sig i den allt hårdare konkurrensen.

– Jag har fått dragit ner på mycket, man märker att det tar ut sin rätt. Jag har börjat äta hälsosamt, det är det svåraste! Att äta grönsaker hela tiden, säger han till iaaf.com.

OS i Rio de Janeiro 2016

Röster har höjts om att han passerat zenit, med tider som inte längre är på samma nivå som till exempel i London-OS 2012. Och efter fjolårets skada kände Bolt att det behövdes en förändring. Kroppen svarade inte på samma sätt och läkeprocessen tog tid.

– Man märker det inte förrän man blir äldre. Jag märkte det förra säsongen, det var jobbigare än tidigare. Det tar tid att komma igång och man måste vara försiktig, säger han.

Mer sömn – mindre tv-spel

Och grönsakerna är inte det enda som är nytt för sprintern.

– Min coach har sagt åt mig att jag måste få mer sömn, så jag har fått dra ner på tv-spelandet också.

Usain Bolt inledde sin karriär som 400-meterslöpare och många undrar om han inte borde söka sig tillbaka till sina distansrötter och försöka ta OS-guld i ytterligare en gren. Och stjärnan lämnar trots allt en liten öppning.

– När jag började på 400 meter behövde jag inte träna så hårt, jag levde på talang mycket. Jag ser dem som tränar 400 meter och jag ser smärtan, det vill inte jag göra! Men jag kanske kan vara med i någon stafett.

Däremot lär det inte ske till Rio-OS om man får tro honom själv, men strax därpå.

– Jag har snackat med killarna i stafettlaget. Och kanske till 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet