Pandemiåret har varit väldigt utmanande för barn- och ungdomsidrotten. Foto: Bildbyrån.

Utmaning att få tillbaka barnen till idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Barn och unga har fått börja tävla och spela matcher igen.

Men pandemiåret har varit väldigt utmanande för barn- och ungdomsidrotten som befarar att det kommer att dröja länge innan man kan se en återhämtning i både ekonomi och antalet aktiva.

”Det kommer att antagligen ta två-tre år”, säger Daniel Carlsson i Sirius innebandy i TT:s enkät.

TT har i en mindre enkät frågat några föreningar i de största idrotterna, både lag- och individuell idrott, hur de haft det under det första året med coronapandemin – om utmaningar, ekonomi och om de fått behålla sina barn och ungdomar.

Bilden är entydig när det gäller vissa saker som kraftigt minskade intäkter och utmaningar vad gäller aktiviteter som ska genomföras smittsäkert eller aktiviteter som inte kan genomföras alls på grund av restriktioner. Däremot skiljer det mellan idrotter som vuxit under pandemin och idrotter som tappat, eller riskerar att tappa, många aktiva.

Idrotter som kan genomföras utomhus både vinter och sommar, fotboll och ridsport, verkar inte alls tappa aktiva. Tvärtom har intresset på vissa håll ökat.

”Vi har nästan inga avhopp och massor med folk i kö som vill komma in”, skriver Maria Gudmundsson, verksamhetsansvarig i Klagshamns ryttarförening.

Fler lag nu

Fotbollsföreningarna IFK Eskilstuna och Spånga IS skriver att de har fler spelare och lag än före pandemin.

”Vi ökar i antalet spelare generellt över alla åldersgrupper 5-19 år. Det här är en trend vi sett de senaste åren tack vare vårt utvecklingsarbete. Men det har blivit extra tydlig med tillväxten av spelare under pandemin. Kanske har fotbollen kunnat spela en än mer viktig roll för barn och ungdomar under pandemin”, skriver Spångas ordförande Milou Werth.

Friidrotten och gymnastiken har sett en hel del avhopp och framför allt att man inte fått in några nya då det på grund av restriktionerna har varit svårt att starta nya grupper. I gymnastiken har yngre barn avstått från att börja eftersom de inte vågar vara utan föräldrar under träningen.

Befarar avhopp efter säsongen

Och lagidrotterna innebandy och ishockey befarar att många kommer att sluta nu efter säsongen, framför allt äldre ungdomar som knappt fått träna eller spela matcher på hela vintersäsongen.

”Vi tror att det framförallt kommer att märkas på åldersspannet 15 år och uppåt. Där tror vi att fler slutar än normalt då de har drabbats absolut hårdast av restriktionerna”, skriver Daniel Carlsson, föreningskonsulent i Sirius innebandy. Han tror dock att det går att få tillbaka ungdomarna.

”Ja, men det kommer att ta antagligen två-tre år innan vi eventuellt återhämtar oss.”

Ekonomin har varit och är ett stort bekymmer för idrotten under pandemin. Aktiviteter som ger barn- och ungdomsidrotten intäkter, som att arrangera läger, cuper, tävlingar och klubbens caféverksamhet och annan försäljning, har ställts in.

”Vi förlorar cirka 150 000 kronor per termin. Det är för att vi inte kan ha våra uppvisningar och inte starta upp vissa grupper”, skriver Halmstad gymnastikförenings kanslist och sportchef Malin Hedenberg.

Tappat 2 miljoner

För Uppsalaklubben Sirius innebandyverksamhet är det ekonomiska tappet än större:

”Vi har tappat cirka 50 procent av våra sponsorintäkter och vi har tappat vissa centrala stöd som vi brukar få, mindre intäkter från arrangerade läger samt givetvis publikintäkter. Vår ekonomi har drabbats stenhårt, uppskattningsvis har vi tappat kanske cirka 2 miljoner i intäkter”, skriver Carlsson.

När pandemin släppt sitt grepp och verksamheterna börjar kunna återgå till det normala hoppas idrotterna att de dels ska kunna få tillbaka barn och ungdomar som slutat, dels att nya hittar till idrotten. Men utmaningarna är stora, bland annat vad gäller ekonomin:

”Vi har inför året för första gången lagt oss på en minusbudget på näst intill ett sexsiffrigt belopp”, skriver fotbollsklubben Ope IF:s sportchef Pär Svens.

”Gäller vara kreativ”

Andra svåra bitar handlar om ideella ledare och föräldraengagemanget:

”Den största utmaningen är att fortsätta hålla lågan brinnande för dem som ställer upp och ordnar de här arrangemangen. Vi har många avhopp bland de som brukar hjälpa till att arrangera”, skriver Niklas Wiklund, sportchef i Skellefteå AIK friidrott.

”Att få föräldrarnas engagemang tillbaka efter pandemin och rekryteringen av nya spelare till kommande säsong, uppger Mariana Lindberg, administrativ ungdomskoordinator i Frölunda hockey, som en framtida utmaning.

Och så handlar det förstås om att kunna behålla, få tillbaka och få nya barn och ungdomar till idrotten:

”Det måste vi tro på. Det blir tufft men det gäller att vara kreativ och hitta motivationen för barnen”, skriver Helge Lauritzen, ungdomsansvarig i Luleå hockey.

ARKIV: Benzema räddade kryss efter drömmål (28 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.