• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det tycker politikerna om ett vinter-OS i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ett vinter-OS i Sverige kan bli verklighet om politikerna är med på tåget. Men i dagsläget ger partierna ifrån sig allt annat än ett rungande ja.

När SVT Sport frågade de idrottspolitiskt ansvariga politikerna i partierna centralt om statens roll som garant för ett OS uppvisas ett svalt intresse.

För även om stadsfullmäktige i Stockholm måste tycka om OS-satsningen i första skedet måste dessutom nästa regering godkänna en bindande kandidatur för att internationella olympiska kommittén, IOK, ska ta den på allvar.

Såhär svarar partierna:

Socialdemokraterna

”Stora idrottsevenemang ställer enorma krav på värdstaden. Det handlar om staden har ekonomiska såsom tekniska förutsättningar att stå som värd. Därför är det viktigt att det görs grundliga och ordentliga utredningar för att se om den aktuella staden har kapacitet. Därefter kan man diskutera behovet av ett statligt stöd.”

Moderaterna

”Ett framtida svenskt OS är en spännande tanke, och i Sverige finns stor kompetens och kunskap om att arrangera stora idrottsevenemang. Dock måste detta ske med ansvar för helhet och ekonomi. Exempelvis måste de investeringar som görs avseende bostäder och infrastruktur ge avkastning till samhället även efter spelen.”

Sverigedemokraterna

 ”I och med att vi ser stort behov av resurser i stora delar av välfärdsapparaten och andra delar av kulturlivet, anser Sverigedemokraterna att Sverige inte kan motivera att prioritera ett arrangerande av OS i dagsläget, med hänsyn till de kostnader det skulle innebära.”

Centerpartiet

”Vi är positiva till att stora idrottsevenemang kan arrangeras i Sverige. Förutsättningen är att det finns vilja och engagemang från de kommuner där stora idrottsevenemang ska arrangeras. Sedan har staten ett ansvar att ta, till exempel för den allmänna säkerheten. Men kalkylen kan inte bygga på att staten ska bära det ekonomiska ansvaret. Målet måste vara att den här typen av evenemang går ihop ekonomiskt.”

Liberalerna

”Vi har en återhållsam grundinställning till OS, men det får avgöras från fall till fall.”

Miljöpartiet

”Vi är positiva till den process som Sverige just nu är inne i och följer den med spänning. Frågan om statligt stöd får vi däremot ta ställning till i ett senare skede. I huvudsak är frågan om större idrottsevenemang lokal. De förutsättningar som finns på platsen för att arrangera tävlingen blir en viktig aspekt i ett slutgiltigt beslut där behovet av eventuella statliga resurser får vägas in.

Vänsterpartiet

”Vi är positiva till att stora arrangemang inom idrotten genomförs i Sverige och är inte främmande för att till viss del stödja dessa med offentliga medel, men vi kräver också att en ordentlig genomlysning av förutsättningarna görs vid varje tillfälle för att motverka de negativa konsekvenser som kan förekomma. När det gäller ansökan till vinter OS 2026 så har Vänsterpartiet i Stockholms stad tagit del av utredningen och anser att Stockholm av ekonomiska skäl inte ska gå vidare med en ansökan.”

Kristdemokraterna

”Ja, vid denna typ av multiarrangemang bör staten stå som ekonomisk garant. Samtidigt är det viktigt att Stockholms stad vid ett ”OS i Stockholm” tar ett finansiellt delansvar i bl.a. de fall där idrottsanläggningar har ett garanterat efterbruksvärde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.