Antidopning Norge och det norska kulturdepartementet har kommit fram till en lösning som förhoppningsvis ska få Norge ur antidopningskrisen inom landets idrott.
Anledningen är att Antidopning Norge inte har dopningstestat ungdomar mellan 15 och 18 år de senaste åren, då de sedan 2019 inte får dopningstestas enligt norsk lag. Detta strider mot den internationella antidopningsorganisationen Wadas regelverk.
Deadline för att komma med en lösning på problemet är den 9 september, enligt den norska nyhetsbyrån NTB.
”Antidopning Norge (ADNO) har nu tagit fram en samtyckesblankett, med kort svarstid, som specialförbunden och några toppklubbar har i uppdrag att skicka ut till alla vårdnadshavare för minderåriga elitidrottare och som omfattas av Antidopning Norges toppidrottsdefinition”, skriver Norges idrottsförbund i ett pressmeddelande.
Kan bestraffas
Så snart samtycke har erhållits kommer dessa att skickas vidare till Antidopning Norge så att testning av minderåriga idrottare kan starta omedelbart.
Om idrottare inte har medgivande från sina vårdnadshavare kommer dessa idrottare att straffas för brott mot antidopningsbestämmelserna, i linje med deras sporters bestämmelser.
– Nu har vi jobbat hela helgen med att hitta en lösning på att hämta in samtycke. Det har vi landat nu, och det är vi väldigt, väldigt glada för, säger Berit Kjöll, norska idrottsförbundets ordförande, till NRK.
Konsekvenser
Möjligheten att testa dopning med föräldrarnas samtycke är inte ny, men det norska regelverket har fått till följd att idrottare i denna åldersgrupp inte har testats i praktiken de senaste två åren.
I värsta fall kan konsekvensen av det bli att norska idrottare inte får delta i internationella mästerskap, och att Norge inte kan stå värd för internationella evenemang.
FRÅN ARKIVET: Therese Johaug testar positivt för dopning (4 mars 2022)