• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Göran Kenttä: ”Att vara elitidrottare är en stress hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Drivna elitidrottare tenderar att tänja på gränserna och kämpa tills kroppen säger ifrån.

Idrottspsykologen Göran Kenttä ligger bakom en studie som visar att var tionde idrottare riskerar att bli utbränd.

– Det finns en baksida med det fantastiska drivet och fantastiska motivationen, säger Göran Kenttä till SVT Sport.

SVT Sport har tidigare träffat den mångåriga elitskidåkaren Robin Bryntesson, som drabbats av svår utbrändhet och nu kämpar sig tillbaka. Men han är långtifrån ensam.

I Stockholm finns mottagningen Elitidrott och hälsa, ett samarbete mellan Beroendecentrum Stockholm och Riksidrottsförbundet, dit elitidrottare kan vända sig. Göran Kenttä är en av personerna som arbetar på verksamheten.

– Idrottarna jobbar jämt och ständigt med att tänja på gränserna, konkurrensen är jättetuff och de bedöms hela tiden. Att vara elitidrottare är en stress hela tiden, säger han.

”Går oftast mer in i varandra än vi tror”

Göran Kenttä ligger bakom en studie som visar att var tionde idrottare riskerar att bli utbränd.

– Det är liksom en hel organism där olika typer av stressorer, oavsett om det är mental eller fysisk stress, hamnar i samma låda. Det betyder att det är svårt att särskilja de här sakerna och det är någonstans den totala belastningen man måste hantera i relation till den totala återhämtningen. De här går oftast mer in i varandra än vad vi tror.

Elitidrottsmottagningen, som öppnades 2015, finns i i Stockholm och Malmö, men ambitionen är att slå upp fler mottagningar.

– Det finns en baksida med det fantastiska drivet och den fantastiska motivationen hos dem som ibland kan löpa för stor risk att gå lite för hårt lite för länge. Till slut är batteriet helt tomt.

– Jag skulle egentligen önska att vi hade en nollvision då det är sorgligt att tappa folk i värsta fall i en hel säsong och i ännu värre fall en hel karriär. 

”För att prestera tränar man ännu hårdare och tar i ännu mer”

Experterna har märkt ett större behov under pandemin då spelarna laddat upp, förberett sig och sedan fått sina evenemang inställda.

– Eller så är man på väg dit och får ett positivt test. Folk är jättenervösa för testerna. Vissa har ju inte tävlat alls på länge och det kan bli svårt att upprätthålla motivationen när man aldrig får vara med på ett mästerskap, säger överläkaren Karin Hyland.

Elitidrottarna biter ihop och försöker ta sig vidare.

– Det är elitidrottare duktiga på. För att prestera tränar man ännu hårdare och tar i ännu mer, vilket gör att man riskerar att gräva sig djupare i diket. Folk runtomkring är oftast av den naturen att man hyllar elitidrottare som tar i ännu mer när det går emot, säger Göran Kenttä.

KLIPP: Idrottspsykologen Göran Kenttä: ”Att vara elitidrottare är en stress hela tiden” (17 februari 2022)

Hit kan du vända dig om du känner dig utbränd

Människor hanterar stress olika. I vissa fall kan du behöva prata med någon, få stöd och behandling för att återhämta dig. Då ska du inte tveka på att försöka hitta den hjälpen.

Om du har självmordstankar eller upplever att du mår väldigt dåligt ska du ringa 112 eller ta dig till en akutmottagning.

Ring 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Elitidrott och hälsa: 08 123 457 80

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Mind, Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): 08- 34 58 73.

Källor: 1177, Mind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.