• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bildbyrån

Wada sänker straffet för kokain

Uppdaterad
Publicerad

Flera dopningsexperter har velat se förändringar när det gäller kokain på Wadas dopningslista.

Nu får de som de vill – straffet kortas ner till tre månader.

– I en strikt farmakologisk synvinkel är det bra att det kommer bort från dopningen eftersom det inte har med det att göra, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande för RF:s dopningskommission, till SVT Sport.

I dagsläget är kokain listat som en så kallad specificerad stimulantia och därmed måste straffet bli minst tolv månader avstängning. Men efter nyår kommer det att se annorlunda ut.

Wada har släppt listan med dopningklassade substanser. Där har det blivit en ändring. Att använda droger som inte förbättrar idrottsprestationen ska inte längre straffas lika hårt som användning av dopningsmedel. Den nya avstängningen blir i stället tre månader.

– I en strikt farmakologisk synvinkel är det bra att det kommer bort från dopningen eftersom det inte har med det att göra. Plus att man får lägga ner mycket tid på det, och det är några stycken som åker dit varje år. De har ingen förståelse för det och vi måste följa reglerna. På det sättet är det här bättre, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande för RF:s dopningskommission, till SVT Sport.

Straffet kan dock bli en månad. Om utövaren går med på psykologisk behandling.

”Finnas med i uppförandekoden”

Även om Andrén-Sandberg ser fördelar med beslutet, så vill han inte ha preparaten inom idrotten.

– I den svenska dopningskommissionen är vi olyckliga om idrottsrörelsen skulle acceptera att idrottsutövare ägnar sig åt det, så på det sättet är det väldigt olyckligt. Sen finns det som sagt den andra delen, att cannabis och kokain och så vidare inte har någon dopningseffekt, det är inte prestationshöjande. Det skulle i stället finnas med i uppförandekoden.

Varför tas det beslutet nu?

– Det är väldigt vetenskapligt belagt att kokain inte ger någon prestationsfördel, utan kanske snarare tvärtom. Det är väl kanske det som de har gått på.

– Det är orimligt att man har saker på listan som inte har med dopning att göra.

”Där vi ska lägga kraften”

Hade du önskat fler förändringar?

– Vi har en rad förslag. Om du minns (Abeba) Aregawi, som hade tagit meldonium. Det finns ingen undersökning som visar att meldonium har någon effekt heller. Det är ett östeuropeiskt preparat som man har tagit i samband med hjärtinfarkt och så vidare. Trots att det nu är 25 år gammalt finns det inte någon vetenskaplig dokumentation om att det har någon effekt.

– Det finns en del andra preparat som möjligtvis, möjligtvis skulle kunna ha en liten effekt. Men den är så liten jämfört med de stora så det är ingenting man borde ägna sig åt. Vi vill ha bort bloddopning, anabola steroider och centralstimulerande medel. Det är den tunga dopningen, så det är där vi ska lägga kraften.

Arne Ljungqvist, professor och antidopningsexpert, har velat ha bort kokain från listan.

Skandalen i Seefeld 2019: Här dopar sig Max Hauke

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.