Ett blodprov läggs ner i en kylväska under en dopingkontroll den 26 maj 2015 i Stockholm. Foto: BILDBYRÅN

Wada vill ta hjälp av AI i jakt på fuskare

Uppdaterad
Publicerad

När sporten har stängt ned runtom i världen har antidopningsarbetet drabbats. Nu kollar internationella antidopningsbyrån Wada på möjligheten av ta hjälp av artificiell intelligens, AI, för att hitta fler fuskare.

Wada finansierar nu fyra projekt i Kanada och Tyskland där de försöker ta reda på om AI skulle kunna se tecken på otillåtna medel som till och med erfarna människor skulle missa. Atleter skulle dock inte kunna bli avstängda enbart av att maskinen upptäcker något, utan det skulle fungera som en varningsflagga och försäkra att de blir testade.

– När du jobbar för en antidopningsorganisation och du vill undersöka specifika atleter, då följer du deras tävlingsschema och vart de kommer att vara, du kollar på deras tidigare resultat och så vidare. Men det finns en gräns för hur mycket en hjärna kan hantera, säger Wada-direktören Oliver Rabin till AP.

Wada har sedan tidigare ett ”biologiskt pass” för atleter där deras resultat från tester förekommer. Wada hoppas nu att AI ska kunna förbättra det systemet genom att kolla på mönster mellan det och annan information.

”En komplex diskussion”

Rabin pratar även om ett projekt som skulle förutspå risken för dopning genom att analysera data från ett bredare spektrum, där de potentiellt kan inkludera information om vart atleter befinner sig, där atleterna själva måste meddela det. Den informationen skulle dock hållas anonym.

– Det är en komplex diskussion... att försöka hitta en balans mellan att skydda data, skydda individer och samtidigt vara säker på att du använder den fulla potentialen av AI, om det finns någon, säger Rabin.

Det blir emellertid inget billigt projekt för Wada. Totalt kostar det knappt 4,7 miljoner kronor under en tvåårsperiod.

ARKIV: Se när SVT Sports reporter testas i Svensk Antidopings nya specialdesignade buss (12 maj):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.