Det var ett kontroversiellt beslut som Internationella tennisförbundet (ITF) fattade tidigare i år, när man beslutade sig för att göra om den 118 år gamla lagtävlingen.
Förslaget som röstades igenom innebär att den klassiska turneringen, som avgjorts mellan 16 länder över hela kalenderåret sedan 1900, kommer att bli ett veckolångt evenemang där 18 nationer gör upp om titeln. Först ut är Madrid i Spanien nästa november.
”Är galenskap”
Mats Wilander, tidigare tennisspelare och förbundskapten för svenska Davis Cup-laget från 2002 till 2009, tycker att ITF borde tänka om.
– Jag tycker att Davis Cup är mitt i en omorganisation men utan att veta exakt vad som behövs för att få den på banan igen, säger Wilander, som vunnit tre finaler med Sverige.
Han säger att Davis Cup inte ska tävla med ATP-touren. Det nya formatet innebär fortfarande hemma- och bortamatcher, men bara första omgången. Wilander skulle helst se att det fortsatte till åtminstone semifinalerna.
– Davis Cup måste bestå av hemma- och bortamatcher och inspirera lokala entusiaster. Att till exempel ta bort Belgiens möjligheter att spela hemma i en Davis Cupsemifinal och placera dem på neutral mark är galenskap.
Kommer sakna fansen
Wilander tror att en betydligt större andel av tittarna i hemländerna vill se sina stjärnor på hemmaplan.
– Det är vad de små barnen som tittar med sin mamma och pappa kommer att minnas. Jag slår vad om att 50 procent av de bästa hundra spelarna i världen tittade på Davis Cup innan de såg på, kanske inte Wimbledon, men med säkerhet framför andra (Grand) Slams eller ATP-turneringar.
Wilander får stöd i sin syn av världsettan Novak Djokovic, som vunnit tävlingen i serbiska Belgrad på hemmaplan, och som kommer att sakna det publikstödet.
– Det här hemma- och bortamatchsystemet var det som lockade alla spelare och fans till den här tävlingen, säger Djokovic.
Nya Davis cup
Från och med nästa år kommer Davis Cup spelas i en ny version och första slutspelet genomförs i Madrid, Spanien, 18–24 november 2019.
Första steget är ett kval i februari där 24 länder möts i tolv matcher enligt den gamla modellen. Sverige möter Colombia 1–2 februari. De tolv vinnarna är klara för slutspelet tillsammans med de fyra semifinalisterna från föregående år. Dessutom har två nationer fått wild cards redan före kvalet.
De 18 nationerna som nått slutspelet delas in i sex grupper där alla möter alla i två singlar och en dubbel i bäst av tre set. De matcherna spelas måndag till torsdag. Gruppvinnarna och de två bästa tvåorna spelar kvartsfinaler på fredagen, lördag är det semi och söndag final.
De två sämsta lagen får spela zonkval medan tolv lag går till nästa års kval i februari och de fyra semifinalisterna är klara för nästa års slutspel.
Källa: ITF
TT