• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Frida Westman kom på 16:de plats i OS i Peking förra året. Foto: Bildbyrån

Backhoppnings-VM 2023: VM-program och deltagare att hålla koll på

Uppdaterad
Publicerad

Här är SVT:s guide om VM i backhopppning i slovenska Planica, som inleds i dag.

När och var är backhoppnings-VM 2023:

Planica (Slovenien), 22 februari – 5 mars.

Vilka sänder backhoppnings-VM:

Mästerskapet sänds i TV6 och streamas i Viaplay.

Program:

Onsdag 22 februari

16.30: Kval normal backe (damer)

Torsdag 23 februari

17.00: Final normal backe (damer)

Fredag 24 februari

17.45: Kval normal backe (herrar)

Lördag 25 februari

12.15: Lagtävling normal backe (damer)

17.30: Final normal backe (herrar)

Söndag 26 februari

17.30: Lagtävling mixed normal backe

Tisdag 28 februari

18.30: Kval stor backe (damer)

Onsdag 1 mars

17.30: Final stor backe (damer)

Torsdag 2 mars

17.30: Kval stor backe (herrar)

Fredag 3 mars

17.30: Final stor backe (herrar)

Lördag 4 mars

16.30: Lagtävling stor backe (herrar)

Så går backhoppning till:

Åkaren glider nedför en brant ramp (35-37 graders lutning) i en hastighet av cirka 90 km/h. Vid slutet av rampen gör åkaren ett avstamp och flyger ut i luften. Målet är att försöka flyga så långt som möjligt och landa stående i backens landningszon.

Domare sätter därefter poäng på hur bra hoppet har utförts och åkaren får poäng för hur långt hoppet är. Varje hoppare får göra två hopp under tävlingen och hoppet med högst totala poäng räknas. Den hoppare som får högst total poäng vinner tävlingen.

Så var backhoppningsåret 2022:

Förra året skrevs backhoppningshistoria när Frida Westman, då 20 år, tävlade i finalen i Peking och kom på 16:e plats. Sverige har haft många backhoppare i OS, men aldrig tidigare en kvinnlig representant.

På pallen blev det dubbelt slovenskt när Ursa Bogataj tog guldet och Nika Kriznar slutade trea. Silvret gick till Katharina Althaus från Tyskland.

Kort om backhoppningens historia:

Backhoppning har funnits på tävlingsprogrammet sedan vinter-OS startade 1924. Men det var först 90 år senare, 2014 i Sotji, som även damer fick vara med och tävla.

Ett av kraven för att en tävling ska kunna vara med på OS-programmet är att det ska finnas internationell världscup i grenen och den startade inte förrän 2011/2012 för damer i backhoppning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.