Maren Lundby

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lundby: ”Aktiva väljer att vara så lätta som möjligt – för att det lönar sig” Foto: NRK

Legendaren Maren Lundbys kritik inför VM: ”Halva startfältet bör diskas”

Publicerad

Backhoppningspionjären Maren Lundby riktar hård kritik mot sin sport nio dagar innan VM i Trondheim inleds.

”Halva startfältet bör diskas eftersom backhoppningen är så sjuk”, skriver Lundby på NRK.

Maren Lundby, 30, har ett OS-guld och tio VM-guld och var under många år den ledande personen inom kvinnlig backhoppning och dess kamp för att få till mästerskap på en jämlik basis.

Hon tycker att vikthetsen gått för långt inom sporten och att det bör införas strängare regler för att stänga av kvinnliga aktiva som hon tycker är för underviktiga.

Det finns ett system med BMI-gränser för att hindra uppenbart underviktiga utövare men Lundby anser att de aktiva rundar det.

”Mitt förslag är att BMI-gränsen flyttas upp till en hälsosam nivå, och att gränsen ska vara absolut. Idrottare under BMI-gränsen måste diskvalificeras”, skriver Lundby.

”Missar poängen”

Lundbys utspel får kritik i Norge.

– Jag tror att Maren missar poängen. Jag är öppen för att diskutera regelverket, men det är viktigt att komma ihåg att vår sport faktiskt har regelverk, till skillnad från andra sporter, säger Eirin Maria Kvandal som nämns bland favoriterna inför hemmamästerskapet.

Hon gillar inte heller tidpunkten för utspelet.

– Jag tycker att det är synd att ha den här debatten nu, precis innan ett VM på hemmaplan. Jag vill fokusera på den sportsliga sidan och kommer inte kommentera något annat nu. Jag skulle vilja ha den här diskussionen efter säsongen, i rätt forum, säger Kvandal.

Lundby lade av hösten 2021 inför OS i Peking eftersom hon hade problem med att gå ner i vikt för att konkurrera om medaljerna.

– Om du sätter fysik mot vikt och utrustning så vinner vikt och utrustning nio av tio gånger, säger Lundby om viktens betydelse.

VM i backhoppning i Trondheim avgörs 27 februari-8 mars.

Backhoppningens regelverk kring BMI:

Hopparen vägs för att beräkna BMI (förhållandet mellan vikt och längd). BMI i sig avgör hur långa skidor du får hoppa med.

BMI-gränsen är 21. Det betyder att om hopparen har ett BMI på 21 eller högre kan den personen ha maxlängd på skidorna.

Har du ett BMI som ligger under detta nummer får du kortare skidor.

En tabell bestämmer hur mycket skidorna för hoppare med ett BMI under 21 måste kapas. Det beror på hur mycket ”för lite” hopparen väger, och hur lång den aktiva är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.