Vindtunnel lyfter Frida Westman till VM-form

Uppdaterad
Publicerad

Backhopparen Frida Westman går en kamp mot klockan för att komma tillbaka efter sin knäskada och tävla i VM, och till sin hjälp har hon en unik vindtunnel i Bromma.

– Här kan vi träna mer på detaljerna, vi får ju så mycket mer hopptid här än i en backe , säger Frida Westman till SVT Sport.

Det dånar av vind – 150 kilometer i timmen rakt i ansiktet – när Frida Westman försöker leva på hoppet om en VM-start, utan att belasta högerknät med riktig backhoppning.

Utan skidor på fötterna svävar hopparen av sig själv. Med skidor blir man tyngre, och hålls uppe av linor, samtidigt som sökandet fortsätter, efter positioner och vinklar.

– När man varit här och tränat får man en bättre känsla i backen, och det kan hålla i sig i två månader, säger Westman.

Anläggningen i Bromma saknar motsvarighet i världen, inklusive vintersport-stormakten Norge där Frida Westman tränar sedan tre år.

– Vi kan få lika mycket flygtid på en kväll här i Bromma som på flera år i backen, säger tränaren Roar Ljökelsöy, som själv har fyra VM-guld i skidflygning.

Vad ser du på Frida här?

– Hon får bättre bärighet i luften, stramare kropp och bättre kontroll på flygningen.

Jobbar i motvind

Frida Westman har besökt vindtunneln tre gånger i vinter, och jobbar så att säga i motvind. Planen är att snart träna i backe, sedan hoppa i världscupen, och till sist vara med i VM i slutet på februari. Tredjeplatsen i världscupen i november betyder mycket.

– Om jag fortsätter att prestera som före skadan har jag chansen, men jag måste kunna lita på knät till hundra procent. När man tävlar får man inte tvivla, säger Frida Westman.

Känner du dig hemma i  världseliten?

– Ja, det gör jag. Tidigare kunde jag känna mig osäker, men nu vet jag att jag kan hoppa långt.

Tränaren med de stora meriterna är ännu säkrare.

– Hon kan bli bäst i världen. Vi siktar på det, och det är mycket att sträcka sig efter, säger Roar Ljökelsöy.

Se hela reportaget:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.