Mattias Borg blev stor hjälte för Fyrisfjädern Foto: BildByrån

Borg förde Fyrisfjärden tillbaka på tronen

Uppdaterad
Publicerad

I fjolårets final bröt Kista jätten Fyrisfjäderns superdominans – och Uppsalalagets tid på tronen stannade på nio år. Men någon Kista-era inleddes aldrig, Mattias Borg gjorde Fyrisfjädern svenska mästare igen, för 14:e gången på 16 år.

När Kista i fjol stoppade den otroliga Fyrisfjäderns dominans i Badmintonligan togs finalen enda till den sista matchen för att få ett avgörande. Kvällens drabbning avgjordes i den sjätte matchen, av sju, i SM-finalen som totalt slutade 4-2 till Fyrisfjädern.

Mattias Borg blev stor hjälte när förde Uppsala upp till toppen igen, först efter segern i herrdubbel med Tim Foo – och sedan med den avgörande bollen i singel, mot Sakti Kusuma (11-8, 11-9, 11-4).

– Att ta guldet tillbaka till Fjädern betyder mycket och det är mitt första guld det betyder jättemycket. Vi spelade bra i dubbel och i förra året tappade jag i dubbel. Skönt att vinna två matcher, säger Mattias Borg till SVT Sport.

Det var annars mixeddubbelparet Nico Ruponen och Amanda Högström som banade väg för Fyrisfjädern, när de gav laget 1-0 efter förkrossande 11-4, 11-5 och 11-6 i set.

Hurskainen gjorde sitt

Parallellt spelade lagkamraten Henri Hurskainen en betydligt tuffare match mot den 27-årige Indonesien Hermansah. Henri vann första set hyfsat enkelt (11-6), men sedan kom Hermansah igång och gick fram till 2-1 i set. Med kniven mot strupen i den viktiga första herrsingeln skärpte sig Hurskainen och kvitterade i set (11-4) för att sedan i jämnt sista setet avgöra, 11-8, efter matchens spelmässigt bästa fjäder.

Henri Hurskainen går fortfarande i OS-tankar. 29-åringen, som medverkade i OS i London 2012 – men efter två gruppspelsförluster åkte ur, är OS-rankad 21:a av 38 platser. Och under maj månad ska Sveriges olympiska kommitté titta på ranking och gjorda resultat under de gångna 12 månaderna, för att sedan ta ett beslut om Henri får åka på sitt andra olympiska spel.

Finalresultat: Fyrisfjädern – Kista

Herrsingel 1:

Henri Hurskainen – Hermansah: 11-6, 9-11, 6-11, 11-4, 

Mixeddubbel:

Nico Ruponen/Amanda Högström – Indra Lesmana Cecilia Bjunér: 11-4, 11-5, 11-6

Herrdubbel 2:

Mattias Borg/Tim Foo – Adam Khan/Toni Holm Lovén: 11-8, 11-8, 9-11, 11-5

Damdubbel:

Larisa Griga/Tilda Sjöö – Cecilia Bjunér/Linda Mutaira Periwi: 7-11, 7-11, 11-8, 9-11

Herrsingel 2:

Mattias Borg – Sakti Kusuma: (11-8, 11-9, 11-4).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.