Lämnade landslagscentret i Uppsala – förlorade sitt elitstöd

Uppdaterad
Publicerad

Badmintonspelaren Johanna Magnusson trivdes inte på det nationella elitcentret i Uppsala och flyttade hem till Malmö. Badmintonförbundet svarade med att strypa hennes elitstöd, något Sydsvenskan var först med att rapportera om.

 – Jag blev borttagen från allt kan man säga. Det kändes väldigt hårt, säger Johanna Magnusson till SVT Sport.

23-åriga Johanna Magnusson är tillsammans med Clara Nistad Sveriges högst rankade dubbelpar i badminton och tog sig nyligen till kvartsfinal på EM i Madrid.

Men deras satsning sker numera utan ekonomiskt stöd från Badmintonförbundet.

– Jag flyttade till Uppsala förra sommaren eftersom jag skulle spela med Clara Nistad som tränar i Uppsala. Jag kände ingen där. Efterhand började jag må väldigt dåligt och trivdes varken träningsmässigt eller i gruppen, säger Magnusson.

Bland annat tyckte hon inte att nivån på träningen eller ledarskapet levde upp till hennes förväntningar.

”Får ingen stöttning alls längre”

Vid nyår flyttade hon hem till Malmö och hemmaklubben Aura.

– Då blev jag utslängd från landslagsverksamheten och Badmintonförbundet slutade stötta mig. Jag blev borttagen från allt kan man säga. Det enda som är kvar är att jag kan bli uttagen till mästerskap, och då får resa och boende betalt, men annars får jag ingen stöttning alls längre för min satsning. 

Vad tänker du om det?

– Jag är väldigt chockad. Det kändes väldigt hårt att bara ta bort mig utan att förstå min känsla eller hur jag har haft det. Och hur de har hanterat allting. De stöttade mig att ta kontakt med en psykolog men vi diskuterade aldrig varför jag mådde dåligt.

Kravet: måste bo i Uppsala

Elitcentret i Uppsala, kallat Eurocenter, har funnits där sedan 2014, dessförinnan låg det i Malmö. Tanken är att samla Sveriges bästa badmintonspelare i ett elitprogram där de får sparring, träningsförutsättningar och ekonomisk ersättning via elitstödet. Och från och med i år in i kommande säsong 2022/2023, är det ett krav från förbundet att spelare måste tillhöra elitprogrammet i Uppsala för att få elitstöd. Det bekräftar sportchefen Per-Henrik Croona till SVT Sport.

– Min syn är att det är väldigt hårt. Jag är en såpass bra spelare i Sverige och utomlands, så man ska kunna sätta olika krav och olika regler tycker jag. Men tydligen är det så strikt att alla som är i Uppsala får stöd och alla andra får det inte, säger Magnusson.

Ordförande lämnade i protest

Även Clara Nistad, som Magnusson spelar med, har förlorat sitt elitstöd trots att hon tränar i Uppsala, eftersom hon valt att fortsätta sin satsning tillsammans med Magnusson.

Situationen har lett till en splittring inom Badmintonförbundet. I mars valde dåvarande ordförande Tommy Theorin att lämna styrelsen i protest mot hur Magnusson och Nistad blivit behandlade.

– Jag kunde inte stå bakom det. Jag förklarade att det här bara måste lösas: detta är vårt internationellt gångbara par. Men det vann inget gehör i styrelsen eller hos sportchefen i Uppsala och då valde jag att lämna posten som ordförande. Det är den stora anledningen att jag lämnade, säger Tommy Theorin till SVT Sport.

Idrottens elitstöd

Elitstödet, eller elitidrottsstödet, är det ekonomiska bidrag och resurser som via Riksidrottsförbundet delas ut till de olika specialidrottsförbunden.

Syftet är att ge svenska elitidrottare förutsättningar att bli ännu bättre och ge de olika förbunden möjlighet att utveckla sin idrott.

Enligt RF är det specialidrottsförbunden, i det här fallet badminton, som har det övergripande ansvaret. Ett av de stöd som RF ger, landslagsstödet, går därför i Badmintonförbundets fall till centret i Uppsala och förbundet väljer då själv hur man hanterar individerna i sitt landslag och sina olika satsningar.

En svensk elitidrottare kan också få ekonomisk stöttning via SOK eller via stipendium.

Källa: RF

Johanna Magnusson beskriver det stöd hon fick i Uppsala såhär:

”Det var ekonomiskt stöd till tävlingar och till träning och olika stödfunktioner som gym och fysiotränare. Men det mesta var ekonomisk stöttning. Inte så jag kunde leva på det, jag hade fortfarande behov att få pengar från annat håll, men det var en stor del av min tävlingsekonomi till resor och så vidare”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.