• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bandyns ålderman kan ta sitt sjätte SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Målvakten Andreas Bergwall, snart 47 år, kan ta sitt sjätte SM-guld på lördag.

Det blir hans första med favoritlaget AIK.

– De sista tre åren har jag fortsatt tack vare AIK. Jag är AIK:are sedan jag var liten, säger Andreas Bergwall till SVT Sport inför SM-finalen mot Villa.

Det har spolats en del bandyisar sedan Andreas Bergwall vann sitt första av sju VM-guld, år 1997. Fem SM-guld har han också, det senaste med Västerås 2016.

Två år senare drog han till nysatsande AIK och går nu för sitt sjätte SM-guld. AIK vann sitt senaste SM-guld i bandy på herrsidan år 1931, alltså till och med innan Bergwall var född.

– Självklart tar jag hand om kroppen. Till i år så gjorde jag ett 16-veckors träningsprogram på försäsongen, säger Andreas Bergwall.

Har det varit värt det?

– Varje sekund skulle jag säga.

AIK motpol till Villa

AIK har en del andra stjärnor också, som tur är eftersom den legendariske målvakten aldrig gör mål.

Solnaklubben har enbart ett elitlag och är en motpol till finalmotståndaren Villa, som fostrar mängder av egna talanger och redan har vunnit damernas SM-guld.

AIK har dessutom värvat från Villa, med Johan Esplund i spetsen, så det finns en del krydda i SM-brygden inför finalen.

– Vi vet ju att de som håller på AIK, de håller på AIK. Och de andra håller på Villa, säger Andreas Bergwall.

Och de andra, är de fler tror du?

– Det är nog resten av bandy-Sverige. Jag sticker inte under stol med det, utan vi vet om det.

Se hela reportaget med Andreas Bergwall:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.