Foto: Bandypuls

Från division 1 till elitserien på ett år – här är historien bakom AIK Bandy

Uppdaterad
Publicerad

För bara ett år sedan spelade laget i division 1. Nu har AIK Bandy klättrat hela vägen till elitserien, en efterlängtad comeback efter 54 års frånvaro. Bakom klubbens framgång finns målmedvetenhet och driv, men också bandylegendarer som Pelle Fosshaug och Andreas Bergwall.

En enkel kvalseger mot Frillesås i söndags innebär att AIK Bandy spelar i elitserien nästa säsong, för första gången sedan 1965.

Klubbens avancemang har gått snabbt, oerhört snabbt: Klubben gick upp från förstadivisionen till allsvenskan så sent som förra året.

– Det var ju bara några år sen som laget låg sist i division 1, konstaterar Andreas Bergwall till SVT Sport.

Han är en erfaren bandymålvakt, fostrad hemma i Lesjöfors IF och med landslagsspel och elitspel i Hammarby och Västerås i bagaget. För nästan exakt ett år sedan gick Bergwall från VSK till AIK i rollen som målvakt och assisterande tränare.

Tränarduon en viktig faktor bakom avancemanget

I samma veva kom Pelle Fosshaug in som ny tränare. Målet var tydligt: satsa mot toppen.

– Det har funnits en målmedvetenhet från föreningens sida, ett driv kring att man verkligen vill gå upp, säger Andreas Bergwall.

Andreas Bergwall i landslagskläder under VM 2017. Foto: Bildbyrån

Du och Pelle Fosshaug kom in samtidigt i klubben. Hur ser du på er roll i den här framgången?

– Det är klart den har påverkat, det hoppas jag i alla fall. Det är ju fler än oss det handlar om, men jag tror vi har kommit in med en kultur av att spela på högre nivå. En stabilitet och trygghet av att vi varit med länge. Då smittar det av sig på andra spelare.

Pelle Fosshaug blev folklig i Mästarnas mästare

Pelle Fosshaug är ett välkänt namn i bandykretsar och har på senare år blivit folklig genom sin medverkan i filmen ”Trevligt folk” och SVT-programmet Mästarnas mästare. På meritlistan finns sex SM-guld och fem VM-guld, men också skandalhistorier om ett häftigt humör både på och utanför isen.

Kommer ni fortsätta som tränarduo?

– Ingen aning, inte en susning just nu. Det är egentligen mest på slutet i kvalet som jag varit med som tränare. Innan dess spelade jag mest, säger Andreas Bergwall.

”Tanken är att spela på Bergshamra IP”

AIK Bandy har Bergshamra IP i norra Stockholm som sin hemmaarena. Men när laget skulle kvala spelades matcherna i Fagersta eftersom isen på hemmaplanen var för dålig.

Kommer ni spela på Bergshamra nästa säsong?

– Den frågan kommer självklart diskuteras med Solna stad, men tanken är Bergshamra. Hela Sverige hade en värmebölja här i slutet på februari. Så det var inget runt omkring, utan isen som omöjliggjorde spel på Bergshamra.

Per ”Pelle” Fosshaug blev ny tränare för AIK i april 2018. Nu har laget kvalat in till elitserien. Foto: Bildbyrån

En annan het fråga inom bandyvärlden är klubbarnas ekonomi. Hammarby, Sandviken och Sirius är lag som haft ekonomiska kriser under året. I Hammarbys fall så allvarlig att spelarnas kontrakt, trots protester, bröts i januari.

Enligt Andreas Bergwall har även AIK Bandy en ”smal budget”, bland annat får de stå för material och slipar själva, men inte så att det är kris.

– Det är tufft överallt, även för oss. Men utan att veta till hundra procent så tror jag ekonomin ser bra ut. Vi har inte något problem att få elitlicens i alla fall, som jag förstår det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.