Västerås damer guldjublar Foto: Bildbyrån

Efter kritiken – nu vänder bandyförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan presenterades en rad förändringar till nästa bandysäsong. Bland annat ska ingen match kunna sluta oavgjort utan förlängning och straffar ska istället avgöra. Men så kanske det inte blir trots allt.

Efter stor kritik ska nu en ny process inledas för att utreda om regeln verkligen ska införas.

Enligt regelförslaget som presenterades  förra veckan skulle det bli förlängning vid oavgjort resultat efter ordinarie tid i grundseriematcherna i de tre högsta serierna, herrarnas och damernas elitserie samt herrallsvenskan.

Förlängning skulle spelas på 1x10 minuter i spel åtta mot åtta, sju utespelare och en målvakt och avgöras som sudden death – första laget som gör mål vinner. Om inget lag vinner under förlängningen avgörs matchen på straffar, bäst av fem omgångar.

Båda lagen får en poäng för det oavgjorda resultatet, det lag som sedan vinner förlängningen eller straffläggningen får ytterligare ett poäng.

– Det blir en liten ”happening”, något som tillför något i spelet både för fansen och lagen, sa då Håkan Sjösten, kanslichef på förbundet.

Lyssnade till kritiken

Men det tyckte inte alla. Kritiken mot förslaget kom som ett brev på posten.

”Bandyförbundets Tävlingskommitté (TK) och Regel- och domarkommitté (RDK) har fått en mängd synpunkter gällande förlängningsspel, både positiva och negativa“, skriver förbundet själva på sin hemsida.

– De indikationerna vi hade från enkäter visade på ett helt annat håll. Så det förvånade oss, säger tävlingskommitténs ordförande Christer Persson till SVT Sport.

Vid ett möte igår med Tävlingskommittén, Allsvenska Serieföreningen, Föreningen Svensk Elitbandy och Regel- och domarkommittén beslutades att tävlingskommittén ska ta ett omtag i denna process, fortsätter man.

– Vi är ju till för bandyn och vi tog till oss och lyssnade och fixade det här mötet, säger  Persson till SVT Sport.

Man ska i slutet av nästa vecka redovisa ett förslag på hur man går vidare.

Hörna skulle bli straff

Bandyn har provat att föreslå regeländringar förut och då aldrig genomfört det hela. Ett exempel var förslaget om att ersätta den tredje hörnan med en speciell kontrings-straff. Kolla in inslaget från 2005.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.