Hammarby bröt trenden – slog AIK framför hemmapubliken

Uppdaterad
Publicerad

Hammarby hade tre raka derbyförluster mot AIK.

Men på ett kokande Zinkensdamm bröts trenden.

– Det var magiskt, säger Hammarbys Lucas Dalin till Sportbladet Play.

Hammarby hade inte tagit poäng mot AIK sedan februari 2020 då lagen spelade oavgjort i en åttondelsfinal. Men framför publiken på Zinkensdamm kom en efterlängtad seger för hemmalaget som slog fjolårsfinalisten med 5-3.

– Det var magiskt. Vi gör vår överlägset bästa match för säsongen, säger unge Lucas Dalin till Sportbladet Play efter matchen och fortsätter:

– Det var min första match med publik på läktarna och det var gåshud kan jag säga.

Hammarby kopplade greppet om matchen i första halvlek. Efter knappt 20 minuters spel blev David Pizzoni upphakad i straffområdet och Niklas Gifting kunde trycka in hemmalagets tredje mål från straffpunkten.

Samme Pizzoni visade sedan prov på tenniskunskaper när han skickade in 4-0 på volley efter en hörna.

Stjärnan brände straff

– Vi skäller nog ut varandra nu, sedan knyter vi näven och går ut och försöker vända det här i andra, sa AIK:s Daniel Mossberg i paus.

Och det blev desto mer spännande i andra halvlek. AIK fick en ypperlig chans att spräcka sin målnolla tidigt, men Erik Petterssons straff träffade mitt på Filip Mörkdal i Hammarbymålet.

Kort därefter kom ändå reduceringen. Daniel Mossberg med en fin passning till Kalle Lempinen som blev helt ren och kunde lägga in 4-1.

AIK fick mer energi och satte ännu en reducering. Den här gången var det Lempinen som stod för passning. 24-åringen snappade upp en hörnretur och hittade Alan Dzhusoev framför målet. 4-2 på tavlan.

Men med tio minuter kvar kunde Robin Sundin på egen hand se till att Hammarby utökade ledningen till 5-2 och uppförsbacken blev för stor. Matchen slutade 5-3 till Hammarby och AIK åkte på första förlusten på sex matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.