Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

Två bandyklubbar i ekonomisk kris: ”Ser väldigt allvarligt på det”

Uppdaterad
Publicerad

I går kom beskedet att Hammarby Bandy säger upp alla spelarkontrakt på grund av klubbens ansträngda ekonomi.

Totalt är det just nu tre bandyklubbar som inte uppfyller kraven för elitlicensen.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta, säger Christian Ehn, ordförande i föreningen Svensk elitbandy, till SVT Sport.

Hammarbys ledning har i dag, efter beskedet i går om att säga upp alla spelarkontrakt med omedelbar verkan, inlett samtal med berörda både individuellt och i grupp.

– Det har varit en blandning av besvikelse, oro men också lite lättnad eftersom vi nu fejsar ett problem som vi aviserade om redan i oktober, säger Jan Henriksson, ordförande Hammarby Bandy till, SVT Sport.

Sirius följer handlingsplanen

Bandyklubbarna Hammarby, Sandviken och Sirius uppfyller just nu inte kraven för elitlicensen. Sandviken och Hammarby har tilltagit drastiska åtgärder för att komma tillrätta med den akuta ekonomiska situationen. Sirius ekonomi är ansträngd men det är ingen kris.

– Vi följer vår handlingsplan till punkt och pricka och är hoppfull om att vi kommer klara kraven för elitlicens, säger Jimmy Helmersson, klubbchef Sirius, till SVT Sport.

Bandyförbundet startade för drygt en månad sedan ett projekt som heter ”Välmående elitföreningar”. Detta för att den ekonomiska utvecklingen för flera elitföreningar inom Svensk bandy inte har varit positiv under det senaste året.

Christian Ehn är med i den projektgruppen men uttalar sig här i egenskap av ordförande i föreningen Svensk elitbandy, som redan i somras startade projektet ”Sund ekonomi”.

”Handlar om beteende- och insiktsfrågor”

– Vi ser väldigt allvarligt på detta. Det är viktigt för Svensk elitbandy och det handlar om beteende- och insiktsfrågor. Vad satsar man på och vad satsar man inte på? Vilka risker är man villig att ta? Alla är med på spåret att vi behöver verkligen jobba med de här frågorna, säger Christian Ehn till SVT Sport.

Jonas Holgersson, tidigare expert på SVT Sport, med bland annat två VM-guld och tre SM-guld som spelare, är bekymrad över läget.

– Allmänna ekonomiska strömningar märks först inom bandyn på grund att den står och har stått långt ner i den idrottsliga näringskedjan. Det är i alla fall min bild. Jag upplevde det själv några gånger till exempel finanskrisen i Sverige 1991 märkte vi inom bandyn av redan något år tidigare. Det andra tycker jag är att klubbarna inte har skött ekonomin bra under de senaste åren. Kostnaderna har inte gått ihop med intäkterna helt enkelt, säger Holgersson och fortsätter:

”Det fanns en bra ekonomi för omkring tio år sedan”

– Det tredje är att förbundet har tagit en del strategiska beslut till exempel flytten av det som i min mening var Sveriges enda ”Winter Classic”, alltså SM-finalen, från Studenternas i Uppsala till Friends Arena. De har också höjt kraven på klubbarna på flera plan och på så sätt gjort det både svårare och dyrare för dem att driva verksamheten. Visst finns också positiva saker som att fler börjar spela och det finns lite fler lag än tidigare. Det som behövs är att komma tillbaka till vad det är som gör bandyn unik. Utgå från den position man har, sedan göra det riktigt bra och på en hög nivå med små resurser.

– Det fanns en bra ekonomi inom bandysporten för omkring tio år sedan. Att tävla och jämföra sig med större sporter fungerade ett tag men det fanns uppenbarligen inte riktigt täckning för det över tid, fortsätter Jonas Holgersson.

Bandyns transferfönster är öppet i två veckor till och nu återstår att se hur Hammarbys spelare gör. Nästa match är hemma mot Sirius i morgon fredag 4 januari.

– Vi ser helst att alla stannar. Vi har redan märkt av engagemanget från fans och sponsorer. Vi behövde sätta ner foten och hoppas att vi i bästa fall går stärkta ur detta, säger Jan Henriksson, ordförande Hammarby Bandy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.