Ryske Boris Skrynnik, i mitten, lämnar ordförandeposten efter 17 år. Ett besked som gläder Pär Gustafsson, till höger. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Rysk bandypamp ersatt efter 17 år på tronen

Uppdaterad
Publicerad

Internationella bandyförbundet, Fib, har fått en ny ordförande i form av norrmannen Stein Pedersen.

Pedersen valdes enhälligt fram på en kongress i Helsingfors efter att den tidigare ordföranden, ryssen Boris Skrynnik, avgått.

– Det blev jättebra. Han (Skrynnik) lämnade platsen självmant så det var odramatiskt, det gick lugnt och sansat till, säger det svenska bandyförbundets generalsekreterare Pär Gustafsson till SVT Sport.

Boris Skrynnik har suttit på posten i 17 år och sedan Rysslands invasion av Ukraina har hård kritik riktats, från bland annat det finska och det svenska förbundet, mot att han valt att sitta kvar. Men nu avgår han alltså. Något som enligt Gustafsson underlättar för bandyns framtid.

– Nu handlar det om att lösa vår internationella verksamhet på ett så bra sätt som möjligt. På sikt vill vi lägga lite mer resurser på att utveckla internationella samarbeten och hjälpa till och stärka mindre bandynationer och nu hoppas vi att det finns en enighet runt det, att den nya presidenten ser det på samma sätt som vi gör, säger det svenska bandyförbundets generalsekreterare Pär Gustafsson till SVT Sport.

Målet är att VM ska avgöras senare den här säsongen.

– Vi har ambitioner att det ska bli ett VM den här säsongen, detaljer kring det är inte klara, men det finns absolut ambitioner att spela ett VM, säger Gustafsson.

Och då antar jag att Ryssland inte är välkommet så länge kriget pågår?

– Så är det absolut, det har vi varit tydliga med från första sekund och det har inte ändrats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.