Målkungen Christoffer Edlund och hans Villa Lidköping vann elitseriepremiären i bandy borta mot Hammarby med 6–3. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Sjuk Fosshaug fick krya på sig med premiärseger

Ny tränare – samma målsättning.

Bandylegendaren Pelle Fosshaug var dock sjuk och missade Villa Lidköpings elitseriepremiär, men han fick fira en seger ändå.

Västgötarna vann med 6–3 borta mot Hammarby.

Tränaren Johan Sixtensson har tackat för sig efter tio år, tre SM-guld och sex raka bandyfinaler med Villa Lidköping.

Nu är det Pelle Fosshaug – en av Sveriges bästa bandyspelare genom tiderna – som ska försöka lotsa västgötarna till en ny final. Första titeln som tränare över huvud taget har Fosshaug redan fått fira. I mitten oktober vann Villa svenska cupen för femte året i rad.

Edlund tvåmålsskytt

Nu väntade elitseriepremiär borta mot Hammarby i Gubbängens skridsko- och bandyhall, men Fosshaug var sjuk och kunde inte vara på plats.

Målkungen Christoffer Edlund svarade för fyra mål när Villa Lidköping slog Västerås i den rafflande SM-finalen (7–6) i mitten av mars.Nu inledde anfallaren säsongens målskytte i den 38:e minuten – ett mål som dock endast betydde 1–1 efter att Fredrik Lönn gett Hammarby ledningen.

Det var även ställningen efter en jämn första halvlek, men i den andra akten visade Villa sin klass. Efter en timme skickade Erik Säfström in 2–1 och sju minuter senare utökade William Arvidsson till 3–1.

Visserligen reducerade Lukas Forsström i den 72:a minuten, men blott 31 sekunder senare satte Gustaf Friman 4–2 till bortalaget. Efter det målet orkade inte Hammarby, som missade slutspelet förra säsongen, resa sig. Villa Lidköping vann premiären efter att Edlund fastställt slutresultatet till 6–3.

Seger för nykomlingen

Övrigt att notera från premiärkvällen:

+ I Hälsingland körde Edsbyn över Sandviken på hemmaplan med hela 10–3. Oscar Wikblad blev fyramålsskytt.

+ Nykomlingen Åby Tjureda fick en smakstart och vann hemma mot Ljusdal med 6–1.

Finalisten Västerås spelar sin premiär under lördagen borta mot Vänersborg.