Västerås SK vann cuptiteln för andra gången på damsidan. Foto: Jessica Gow/TT

Västerås damer vann cupfinalen i bandy – efter att ha fått bort stjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Västerås SK vann den svenska cupfinalen i bandy genom att slå Sandvikens AIK med 7-3 i finalen i Lidköping. Saiks superstjärna Tilda Ström försvann ur matchbilden, en taktisk triumf för VSK.

– Det känns magiskt att ta tillbaka guldet efter att ha torskat några finaler säger VSK:s kapten Charlotte Selbekk i Bandypuls livesändning efter att The Queens ”We are the Champions” ljudit klart i arenan.

När hon elegant styrde in 5-1 i andra halvleken kändes det avgjort. Men Saik skulle krypa så nära som 5-3 och hade bud på ytterligare mål innan VSK kunde utnyttja de stora ytorna och vinna med 7-3.

Det var revansch för 3-6-förlusten i gruppspelet.

– Vi hade bättre koll på deras tongivande spelare nu och brände väldigt många chanser i den matchen, säger Selbekk.

”Västerås det bättre laget över 90 minuter”

Saiks superstjärna Tilda Ström kvitterade till 1-1 med ett skott utifrån men togs sedan hårt, var bevakad, och fick nöja sig med det målet. I gårdagens semifinal mot Skirö gjorde hon sex mål.

– Det var lite finalnerver och ett väldigt aggressivt och bra Västerås som är det bättre laget över 90 minuter. Om vi fått in 4-5 kanske det hade kunnat gå annorlunda, säger Sandvikens tränare Thomas Linder.

När Ström försvann från matchbilden efter VSK:s väl valda taktik klev Emma Ahlander fram – och valdes till Saiks bästa spelare i finalen. Ström utsågs till hela svenska cupens MVP.

– Vi är nöjda när vi sammanfattar den här helgen. Vi ska spela ihop oss och spela bandy långt in i mars och hota Villa och Västerås, säger Linder.

Villa Lidköpings herrar vann finalen mot Västerås med 5-3 och fick revansch för förlusten i SM-finalen i våras. Det var Villas fjärde raka cuptitel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.