Det blir bara Hammarby som får ha Zinkensdamm som hemmaarena i vinter. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Hammarby vägrade låta AIK spela på Zinkensdamm: ”Rädsla för att vi ska bli större”

Uppdaterad
Publicerad

AIK är i elitserien för första gången på över 50 år.

De kommer att spela sina matcher på Bergshamra IP.

Men de hade egentligen velat spela på Hammarbys arena Zinkensdamm – men fick nej av Hammarby.

– Det är väl kanske lite rädsla för att vi ska bli större, säger AIK:s ordförande Marco Engborg.

När AIK i år gör comeback i bandyns finrum efter över 50 års frånvaro så kommer de att spela sina hemmamatcher på den föga lyxiga arenan Bergshamra IP. Dock hade de egentligen velat spela på Zinkensdamms IP, som är Hammarbys arena.

Men det sa Stockholms-konkurrenten nej till.

– De har satt sig lite på tvären av olika anledningar. Delvis är det väl kanske lite rädsla för att vi ska bli större, jag vet inte, och traditionellt finns det ju ett motstånd mellan Stockholmsklubbarna vilket jag tycker att är larvigt för att det ju inte har med sporten att göra, säger AIK:s ordförande Marco Engborg till SVT Sport i en intervju som gjordes för cirka två veckor sedan.

”Radikal förändring”

När Hammarbys ordförande Anders Gidrup får höra talas om Engborgs uttalande skrattar han först, och säger sedan:

– Det får stå för honom.

Varför sa ni nej till AIK:s förfrågan?

– För vår del skulle det innebära en ganska radikal förändring i istider och förutsättningar för våra ungdomar, som är helt beroende av dessa istider. Och dessutom all logistik det innebär för alla lag att eventuellt byta plats och spela ute i Bergshamra. Och det här är ju vår hemmaarena, så det var inget svårt val för vår del, utan det hade blivit alldeles för mycket konsekvenser för våra ungdomar och även deras föräldrar – inklusive ledare – att ändra om, så vi i styrelsen fann inte det som något alternativ.

Granskning av AIK Bandy:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.